Rosszabbul teljesít a gazdaság, mint várta a kormány, 9 százalékos is lehet a hiány

gazdaság
2020 augusztus 24., 09:43

Éves összevetésben 13,6 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye, ami elmarad a korábbi előrejelzésektől, írja a Pénzügyminisztérium hétfői közleménye.

„A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány - hasonlóan az európai országok átlagához - a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet” - írják.

photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét.

A Pénzügyminisztérium aktuális előrejelzése alapján a járványügyi készültség fenntartása, valamint az eddig megtett, és a várható újabb gazdaságvédelmi intézkedések mellett indokolt az államháztartási hiánycélt is módosítani.

A minisztérium szerint „az új hiányprognózis nem egyedülálló a fejlett országok körében, az uniós országok átlagosan 9 százalék körüli hiánnyal számolnak. Az Európai Bizottság már 1 százalékponttal nagyobb visszaesést jósol az Európai Unió egészére, mint tette azt tavasszal. A Nemzetközi Valutaalap pedig a fejlett országok esetében 2 százalékponttal látja kedvezőtlenebbnek a helyzetet, mint áprilisban”. (MTI)