Felmentették a szalkszentmártoni vadászt, aki négy éve agyonlőtte két francia turista kutyáját, majd elhajtott a tetemmel

bűnügy
2020 augusztus 25., 14:46

2016 szeptemberében egy francia pásztorkutyát egy nemzetközi kerékpárúton lőtt agyon egy szalkszentmártoni hivatásos vadász. A francia pár biciklitúrán járt Magyarországon, a kutyájukat a vadász tőlük kb. 30 méterre lőtte le, majd nem törődve a feléjük kiabálva futó gazdákkal elhajtott a tetemmel, és azt a Dunába dobta.

Mamadou, az agyonlőtt kutya
photo_camera Mamadou, az agyonlőtt kutya

A vadászt ezután a helyi vadásztársaság elnöke és a helyi rendőrség is megpróbált fedezni, végül állatkínzás és rongálás vétségével vádat emeltek ellene. „Alig várom, hogy elmehessek a bíróságra és végre belenézhessek a fickó szemébe, nagyon türelmetlen vagyok” – nyilatkozta akkor a kutya gazdája, Florence Debove, akinek az elbeszélése egyáltalán nem egyezett a vadászéval.

Az ítéletről a Kecskeméti Törvényszék a hvg.hu-nak adott tájékoztatást: a Kunszentmiklósi Járásbíróság 2020. január 7-én a vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette az állatkínzás és a rongálás vétségének vádja alól.

A jogerős ítélet indoklása szerint a póráz nélküli kutya kikerült a gazdája látóköréből, és a vadászterületre került. „Az ügy vádlottja – aki hivatásos vadász – észlelte, hogy a kutya elől sarjfácánok menekülnek. A vádlott a helyszínen tartózkodó juhásztól megkérdezte, hogy hozzá tartozik-e a kutya, majd nemleges választ követően engedéllyel tartott fegyverével lelőtte a gazdátlannak hitt, vadat űző” állatot – írják.

A vadászatról szóló törvény szerint a vadász a vadállomány védelme érdekében a vadászterületen elejtheti a vadat űző kutyát, „ha a vad sérelme másként nem hárítható el, és ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetősége”. A bíróság szerint a magatartása indokolt volt. (HVG)