Szél Bernadettet 250 ezerre bírságolták a dudálós tüntetés miatt, nem fizeti ki

politika
2020 augusztus 25., 12:08

Szél Bernadett független parlamenti képviselő a Facebookon arról írt, hogy 250 ezer forint bírságot szabott ki rá az I. kerületi rendőrkapitányság a dudálós tiltakozásaik miatt. A rendőrség szerint a képviselő szabálysértései: „háromrendbeli veszélyhelyzetre meghatározott magatartási szabályok megszegése, egyrendbeli közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése, négyrendbeli gyülekezési joggal visszaélés szabálysértések elkövetése”.

Szél Bernadettet igazoltatják 2020 május 11-én.
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Szél azt írja, a tiltakozásuk „messzemenőkig figyelembe vette a vírushelyzetet, teljesen felelős és szabálykövető módon fejeztük ki a véleményünket a kormány felelőtlen kórházkiürítéseivel szemben”. Azt írja, azt nem vizsgálták, hogy a járványbiztos tiltakozás, az autós és biciklis dudálás, a zászló kilógatása az autóból veszélyeztette-e bármilyen módon a járvány elleni védekezést, jelentett-e bármilyen kockázatot a közrendre, közbiztonságra, a közlekedés rendjére. (Nem.)

A rendőrség szerint viszont az öt alkalom során 106 ember ellen indítottak szabálysértési eljárást, és első fokon 13,6 millió forintnyi bírságot szabtak ki. (Volt, akit 750 ezer forintra büntettek.)

„Akkora volt a rendőri készültség, hogy a május 4-i tiltakozáson konkrétan majdnem minden tiltakozóra jutott egy rendőr: ekkor a helyszínen intézkedő 45 rendőr 49 fővel szemben indított szabálysértési eljárást, és átlag 161 500 forintnyi bírságot szabott ki” – írja Szél.

A képviselő szerint a Deák téri tüntetőkről, „akik cigányellenes jelszavakat skandáltak nagy tömegben, több ezren, az utcán fizikailag összezsúfolódva”, azt mondta a BRFK, hogy „a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó megmozdulás nem történt”, vagyis „csak egy békés megemlékezést tartott az amúgy rasszista jelszavakat skandáló tömeg a Deák téren”. Szél szerint ez a „kettős mérce tipikus és ordító esete”.

A pénzbírságról azt írja: „tőlem egyetlen fillért sem fognak látni. Kifogást vagy panaszt nem tehetek, ezért most meghallgatást kértem, végigcsináljuk a komplett jogi utat és ha nincs más lehetőség, akkor ledolgozom a 300 óra közérdekű munkát. Az utolsó fillérig.”

„És én szégyellem magam a rendőrség helyett, hogy rommá bírságol felelősen viselkedő és a kormány lépései ellen a véleményüket békésen kifejező állampolgárokat, ellenben a veszélyhelyzetet semmibe vevő, honfitársaink ellen gyűlöletet keltő és félelmet ébresztő gyűlésekről pedig elfordítja a fejét” – írja Szél.

Dúró Dóra egyébként ma azt írta ki a Facebookra, hogy: „A Deák téri gyilkosság áldozataira történt kegyeleti megemlékezésünk kapcsán engem is büntetne a rendőrség, de nem hagyom! Ma voltam meghallgatáson, hogy ne szabjanak ki 200 ezer forintos bírságot, inkább a bűnözőket üldözzék.”