A köztisztviselők szakszervezete szerint törvényellenes Szijjártó fenyegetőzése

POLITIKA
2020 augusztus 26., 12:40

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke törvénytelennek tartja Szijjártó Péter szakszervezetekről szóló kijelentéseit.

A külügyminiszter szerdán érékelte a minisztériumban az utóbbi időszakot, és elmondta, hogy a kirúgást ígért azoknak, akik home office-ból akartak dolgozni a járványhelyzet alatt. Majd a közigazgatásban dolgozók szakszervezeteinek hasonló kérésre utalva megjegyezte: „azt szeretném mondani, hogy szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztriumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza”. Vagyis az érdekképviseletek tagiat is kirúgással fenyegette. Mindezt azután mondta el a külügyminiszter, hogy kiderült, fehérorosz válságról szóló egyeztetéseket Szíjj László luxusjaxhtjáról bonyolította le az Adrián.

link Forrás

Boros Péterné minderről a Mércének azt mondta: „Azt gondolom, hogy Magyarországon demokrácia van, ezért az Alaptörvény rögzíti a szervezkedés jogát. Éppen emiatt egy első számú minisztériumi vezető csak törvényellenesen tud megfogalmazni ilyen szavakat. Az ő dolga viszont a törvények betartása és a jogok biztosítása.”

A MKKSZ szeptember elején tervez 3 napos köztisztviselői sztrájkot tartani az őket ért kormányzati megszorítások miatt, mivel a védekezés költségeit a kormány a mai napig nem adta át az önkormányzatoknak. Ezért a védekezés költségeinek megtérítését kérik.