Az Európai Parlament frakcióvezetői csak azért is jogállamisági záradékot szeretnének az EU-s költségvetéshez

külföld
2020 augusztus 26., 17:34

Jogállamisági záradékot sürgettek szerdán az Európai Parlament frakcióinak vezetői a hétéves uniós keretköltségvetés elfogadásának feltételeként.

„Hivatalos jogállamisági záradék nélkül nem tudunk előrehaladni a következő uniós költségvetés elfogadásában” - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárnak és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett levelében az Európai Parlament (EP) négy frakciójának elnöke.

A szerdán Twitteren közzétett levélben Manfred Weber, az Európai Néppárt, Iratxe Garcia Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, Dan Ciolos, a Renew Europe (Megújuló Európa) és Ska Keller, a Zöldek képviselőcsoportjának elnöke arra hívta fel a bizottság elnökének és az unió soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárjának a figyelmét, hogy az EP mindig támogatta a tagállamokban a jogállamiság értékeit védő mechanizmus elvét.

„A jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok esetén kiállunk az unió költségvetésének védelme mellett, mivel nem hagyhatjuk, hogy bármely tagállam megsértse ezeket az értékeket, miközben részesül az uniós forrásokból” - hangsúlyozták a néppárti frakció Twitter-oldalán közzétett levélben.

A frakcióvezetők szerint a jogállamiságot védelmező uniós eszközök eddig nem bizonyultak elégségesnek. Álláspontunk szerint az Európai Bizottság számára nagyobb hatáskört kell biztosítani annak érdekében, hogy számon kérhesse a tagországoktól a jogállamiság megsértését.

A politikusok mély sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a július 17-21. között tartott EU-csúcson (amelyen elfogadták a keretköltségvetést) az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelentősen gyengítette mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament arra irányuló erőfeszítéseit, hogy fenntartsák a jogállamiságot, az alapvető jogokat és a demokráciát.

Hangsúlyozták, hogy frakcióik nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő döntéshozatalra a jogállamiság megsértésével kapcsolatban. Közölték, hogy minden évben az uniós értékekkel kapcsolatos jelentést kérnek a bizottságtól.

Elérkezett az idő, hogy még erősebben küzdjünk a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok hanyatlása ellen az EU-ban, és kimondjuk, hogy a választási győzelem egyetlen országban sem jogosít fel az uniós értékektől való eltávolodásra

- jelentették ki az Európai Parlament frakcióinak vezetői. (MTI)