Soha ilyen kevés polipot nem fogtak Spanyolországban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Soha ilyen kevés polipot nem fogtak még a spanyol halászhajók. Július 1-től mostanáig összesen 38 ezer kilónyi polipot fogtak, miközben ennek az időszaknak kb. 378 ezer kilogramm a sokévi átlaga. Igaz, a kifogott mennyiség évről évre ingadozik, de ilyesmire, hogy tizedére zsugorodjon a fogás, még nem volt példa.

Ennek megfelelően a halászok bevételei is csökkentek, azok 84 százalékkal.

A San Martino halászati szövetség illetékesei szerint meteorológiai és környezeti okai vannak a jelenségnek, tehát hiba lenne kizárólag a túlhalászást hibáztatni. Galicia régió halászati minisztériuma szerint annak ellenére, hogy jelenleg a halászok beszámolói szerint nem is látni kisméretű polipokat sem az óceánban, a faj nem tűnt el. A fogyatkozás oka valószínűleg az, hogy tavaly nem tudtak megfelelően szaporodni a polipok. Ennek az oka lehetett táplálékhiány, túl magas vízhőmérséklet, és részben túlhalászás is.

A polipok életciklusa eltér a legtöbb tengeri élőlényétől, ugyanis csak 1-2 évig élnek, így idén a tavaly született polipokat lehetne kifogni a tengerből. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót