Soha ilyen kevés polipot nem fogtak Spanyolországban

Soha ilyen kevés polipot nem fogtak még a spanyol halászhajók. Július 1-től mostanáig összesen 38 ezer kilónyi polipot fogtak, miközben ennek az időszaknak kb. 378 ezer kilogramm a sokévi átlaga. Igaz, a kifogott mennyiség évről évre ingadozik, de ilyesmire, hogy tizedére zsugorodjon a fogás, még nem volt példa.

Ennek megfelelően a halászok bevételei is csökkentek, azok 84 százalékkal.

A San Martino halászati szövetség illetékesei szerint meteorológiai és környezeti okai vannak a jelenségnek, tehát hiba lenne kizárólag a túlhalászást hibáztatni. Galicia régió halászati minisztériuma szerint annak ellenére, hogy jelenleg a halászok beszámolói szerint nem is látni kisméretű polipokat sem az óceánban, a faj nem tűnt el. A fogyatkozás oka valószínűleg az, hogy tavaly nem tudtak megfelelően szaporodni a polipok. Ennek az oka lehetett táplálékhiány, túl magas vízhőmérséklet, és részben túlhalászás is.

A polipok életciklusa eltér a legtöbb tengeri élőlényétől, ugyanis csak 1-2 évig élnek, így idén a tavaly született polipokat lehetne kifogni a tengerből. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.