Meghalt a horvát vendéglős, akinél két éve Orbán polipot evett a nyaralása közben

Horvát sajtójelentések szerint meghalt Zarko Pesa, aki az utóbbi években a Vis szigetén található, homárspecialitásairól híres étterme miatt volt ismert. A férfi azonban a horvát közélet ismert figurája, mivel harcolt a polgárháborúban, sőt Sunja város védelmének parancsnoka is volt, később pedig a katonai elhárítás vezetője is volt 2000-ig. A katonai elhárítást abban az időszakban visszatérően érték olyan vádak, hogy Tudjman elnök a politikai ellenfeleinek hazai lejáratására használja a szervezetet.

Pesa nevére a magyar újságolvasók onnan emlékezhetnek, hogy 2018. nyarán a horvát Dnevnik cikkét a fél magyar sajtó átvette arról, hogy a nyaralásairól titkolózó Orbán miniszterelnök az Adrián nyaral, ahol Vis szigetén két barátjával elment vacsorázni egy ismert tengeri étterembe. 

Az étteremtulajdonos Pesa, aki a vendégeit a saját autóján vitte fel a tengertől az étterméig, akkor azt nyilatkozta, hogy a szerénysége miatt Orbán a példaképe, a magyar miniszterelnök ugyanis testőrök és nagy felhajtás nélkül ment el hozzá vacsorázni. Polipot, amihez bort ivott.

A kilencvenes évek közepén egyébként Pesáé volt Zágráb egyik legelegánsabb bárja, a Hippodrom. A férfi sajtójelentések szerint szívrohamban halt meg.


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.