Az Apple megakadályozta, hogy a Facebook szóljon a felhasználóknak az Apple által szedett 30 százalékos különadóról

TECH
2020 augusztus 28., 08:29

Az Apple megakadályozta, hogy a Facebook értesíthesse a iPhone-t vagy egyéb Apple-terméket használókat arról, hogy minden, az App Store-ból leszedett alkalmazáson belüli vásárlás 30 százaléka az Apple számlájára megy. Ezt a Facebook árulta el a Reuters-nek. Az Apple szerint az App Store szabályai világosak: az alkalmazások fejlesztői nem közölhetnek irreleváns információkat a felhasználóikkal.

A Facebook alkalmazásának újításával online eseményekre lehet jegyet venni, és az Apple szabályai értelmében minden hasonló vásárlásnál a bevétel 30 százaléka őket illeti meg. A Facebook közleménye szerin megkérték korábban az Apple-t, hogy engedjék el ezt a sarcot, hogy az összes bevétel a nehéz helyzetbe került eseményszervezők számlájára mehessen, de az Apple nem ment ebbe bele. Ezért az alkalmazás legutóbbi frissítésébe belerakták volna a figyelmeztető feliratot is, de az Apple ezt megakadályozta.

A Verge cikke szerint jegyvásárlási rendszer így végül elindult, de a figyelmeztető üzenet nélkül. Korábban a Facebook megmutatta, hogy hogyan nézett volna ki a kiírás:

Androidos eszközökön pedig az a felirat fogadta volna a felhasználókat, hogy a Facebook semekkora részesedést nem kap ebből a vásárlásból, de a Reuters szerint végül a Google Play-en át letöltött Facebook alkalmazásban sem került bele semmiféle információs felirat.

A Facebook persze beleállt a sztoriba, és közleményükben arról beszéltek, hogy most minden korábbinál fontosabb, hogy az emberek megértsék, hova kerül az a pénz, amit ők kisvállalkozásoknak szántak. Majd hozzátették, hogy az Apple sajnos nem engedte, hogy kiírják, hogy a cég 30 százalékos adóval sújt minden tranzakciót.

Az Apple amúgy nagyon szigorú ezzel kapcsolatban, egyetlen cég sem hirdetheti például az iOS-re letöltött alkalmazásokban, hogy máshol, például a cég honlapján olcsóbban lehetne előfizetni, mint az alkalmazáson belül.

Az Apple 30 százalékos különadója ellen egyre komolyabb felháborodás kezd kialakulni, melynek fő szervezője a Fortnite-ot gyártó Epic Games. Erről pár napja részletesebben is írtunk.