Megsemmisítette a bíróság a gödi polgármester első felfüggesztését

politika
2020 augusztus 28., 16:17

Megsemmisítette a bíróság a gödi képviselő-testület július 31-i döntését a város momentumos polgármestere, Balogh Csaba felfüggesztéséről - közölte Balogh Facebook-oldalán, péntek délután.

A határozatot a DK, az LMP, a Jobbik és a Fidesz képviselői szavazták meg, értelmében Balogh felfüggesztése két hétig tartott, ezt azonban augusztus 12-én 30 nappal meghosszabbították.

Balogh Csaba a Mércének azt nyilatkozta, ő „eljárásrendileg és koncepcionálisan” is hibásnak találta felfüggesztését.

A felfüggesztést végzők ugyanis azzal érveltek, a polgármester munkavégzés közben követett el vétségeket, ám az erről szóló fegyelmi vizsgálat le sem zárult addig, amíg a felfüggesztésről szóló szavazás megtörtént.

Ráadásul Balogh állítása szerint semmilyen módon nem próbálta megakadályozni az ellene indult fegyelmi vizsgálatot, ilyen értelemben tehát nem volt megalapozott a felfüggesztése - érvelt.

A bíróság neki adott igazat, visszamenőleges hatállyal érvénytelenítette a felfüggesztését, ami azt jelenti, hogy az ebben az időszakban polgármesteri feladatokat ellátó LMP-s Fülöp Zoltán alpolgármester tevékenysége álképviseletnek minősül.

Baloghnak most utólag vissza kell néznie a kérdéses két hétben hozott döntéseket, és azokat utólag vagy el kell fogadnia, vagy el kell utasítania. A jóhiszemű döntéseket el fogja fogadni, ám ahol a rosszhiszeműség gyanúja felmerül – főként fajsúlyosabb döntéseknél, mint amilyen a szerződéskötés vagy a beszerzési szabályok módosítása -, ott elutasítással fog élni– mondta a Mércének Balogh.

A második, immár harminc napos felfüggesztésével kapcsolatban is fellebbezett a bíróságnál, arra számít, hogy hétfőn-kedden ezzel kapcsolatban is kedvező ítéletet kap.

A gödi képviselő-testület legutolsó döntése, hogy az ex-DK-s (a pártból szerdán kizárt) Lőrincz László alpolgármester javaslatára, a testület LMP-Jobbikos tagjai Fidesz-KDNP-s támogatással városüzemeltetési tanácsnoki pozícióba szavazták Markó Józsefet, Göd korábbi fideszes polgármesterét, akit a Balogh helyét átvevő Fülöp Zoltán nevezett ki. (Cikkünkben eredetileg azt írtuk, a Demokratikus Koalíció képviselői is megszavazták Markó József kinevezését, de a párt jelezte: Szilágyi László kilépésével és Lőrincz László felfüggesztésével a DK képviselete megszűnt a gödi önkormányzatban, az ex DK-s Szilágyi László ráadásul nemmel szavazott a javaslatra.)

Balogh Csaba és a Momentum közleményben reagált az augusztus 27-i döntésre:

„Szégyen, hogy az LMP-s alpolgármester vezetésével a Jobbik és a volt DK-s képviselők összefognak a Fidesszel, és visszahozzák a bukott fideszes polgármestert. Ez nem csak a város szempontjából ártalmas, de a gödi választók arcon köpése is, akik a lakosokkal szemben a Samsung-gyár mellé álló Markó Józsefet egyértelműen le akarták váltani a város éléről tavaly októberbe”

- írta a polgármester.

Hogy hogyan robbant szét a Samsung-gyár területének kormányzati elcsatolása után a gödi ellenzéki összefogás, arról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.