Szétrobbant az ellenzéki összefogás a Samsung-gyár elcsatolása után Gödön

POLITIKA
2020 június 30., 18:15

Már a napirend elfogadásánál is bazmegelésig menő vita alakult ki a gödi önkormányzat hétfői ülésén, amin az ellenzéki összefogásból kiváló képviselők a Fidesszel együtt szavazták le a polgármestert, és megnyirbálták a jogköreit.

link Forrás

Tavaly ősszel az ellenzék még nyolc helyet szerzett a 12 fős testületben, amivel kényelmes többségük volt, de hétfőn az LMP-s Fülöp Zoltán alpolgármester, a DK-s Lőrincz László alpolgármester egy másik DK-s és egy jobbikos képviselővel együtt bejelentették, hogy megalakítják a Göd Fejlődéséért frakciót, így Baloghék csak 4-en maradtak. A hajnali fél 4-ig tartó ülésen az új frakció a Fidesz támogatásában szinte mindenben leszavazta a polgármestert.

Balogh már az ülés előtt jelezte, hogy leváltaná a két alpolgármesterét, mert a „feladataikat nem tudják megfelelően ellátni”. Az LMP-s Fülöp Zoltánnal szemben az volt a kifogása, hogy hanyagul végezte el a fideszes vezetés által kötött szerződések átvilágítását, és a Samsung köré kiépítendő mérőállomások beszerzésével sem haladt. A DK-s Lőrincz Lászlóról pedig többek között azt írta: „a valódi teljesítés ellenőrzése nélkül fogadott el és írt alá teljesítésigazolást, a nem szerződésszerű teljesítés orvoslását pedig felkérésre sem hajtotta végre”. A polgármester a leváltásuk mellett fegyelmi eljárást is akart indítani ellenük, de az új többség ezeket a pontokat napirendere sem vette.

Ugyanakkor többek között megszavazták, hogy a polgármester ne tárgyalhasson a Samsunggal, helyette Fülöp Zoltánt jelölték ki. De felmondták az együttműködést a város közbeszerzési tanácsadójával is, valamint 16 millióról 200 ezer forintra csökkentették azt az összeghatárt, amiről Balogh saját hatáskörben dönthet. Vagyis mostantól a polgármester szinte mindenben arra a testületre van utalva, amiben kisebbségbe szorult.

Balogh Csaba polgármester
photo_camera Balogh Csaba polgármester

Balogh szerint a konfliktus mögött az állhat, hogy a kormánynak és a Samsungnak nem tetszett, hogy az önkormányzat nagyobb átláthatóságot követelt a terjeszkedő gyártól, ezért jött a mostani kavarás. „Erre utalnak azok az előterjesztések is, amikkel el akarják érni, hogy ne tárgyalhassak a Samsunggal, meg akarják vonni a képviselők jogait, hogy bármit is nyilatkozzanak a Samsungról” - mondta a polgármester a 444-nek, arról, hogy az ülésen Fülöp Zoltán jelölték ki egyedüli tárgyalónak, aki sokkal együttműködőbb viszonyt képzel el a vállalattal.

Arról, hogy 200 ezer forintra csökkentették a szerződési keretét, azt mondta: „Ezzel gyakorlatilag megkockáztatták, hogy működésképtelenné váljon az önkormányzat, mert például a favágások megrendelését és az egyéb operatív munkákat nem fogom tudni aláírni, mert mostantól mindenről testületi döntés kell.

Hatékonyabb működés

Kérdésünkre Fülöp Zoltán alpolgármester elmondta, nem szeretné, ha az a látszat alakulna ki, hogy életre szóló szövetséget kötöttek a fideszesekkel. Szerinte velük is csak „ügyek mentén” működnek együtt, ahogy bárkivel. Elmondása szerint maga is meglepődött, hogy a kormánypárt helyi tagjaival könnyen szót lehetett érteni ezekben a kérdésekben.

Ugyanakkor arról, hogy az ülés előtt megszavaztak egy felügyelőbizottsági helyet a Fidesznek, azt mondta, ezt a hatékonyabb működés érdekében lépték meg.

Fülöp Zoltán ás Balogh Csaba
photo_camera Fülöp Zoltán és Balogh Csaba

Az LMP-s alpolgármester szerint a konfliktust az okozta, hogy a polgármesternek egészen más az elképzelése a város irányításáról, és úgy érezték, Balogh nem működik együtt a koalíció minden tagjával, csak a momentumosokkal. Leginkább azt sérelmezte, hogy Balogh a járványhelyzet alatt egy személyben hozta a döntéseit. Külön kiemelte, hogy leváltotta a helyi közszolgáltató cég éléről a DK egyik emberét, Tóth Ágnest. De a hétfői ülésen őt is visszahelyezték a pozícióba.

Fülöp nem tart attól, hogy a város működésképtelenné válna attól, hogy a polgármester csak 200 ezres összeghatárig írhat alá szerződéseket, szerinte ez a napi működésre elég lesz. A korlátozást itt is azzal indokolta, hogy nem értettek egyet Balogh korábbi intézkedéseivel, amiket a járványhelyzet alatt hozott.

Ugyanakkor Fülöp sem szeretné, ha a kialakult helyzet miatt időközi választást kellene tartani a városban, mert az „legalább egy évet elvenne a város életéből”. Innentől kezdve szerinte minden azon múlik, hogy a polgármester elég kompromisszumkész lesz-e.

Mivel Balogh Csaba szerint több döntést is jogszerűtlenül hoztak meg, ezért kezdeményezi, hogy tárgyalják újra az előterjesztéseket, és bízik benne, hogy a kormányhivatal is hamarosan visszavonat pár döntést.

Ugyanakkor nem látszik, hogy a három 4 fős frakcióra osztott testület hogyan tud majd működni. Amikor a járványhelyzet alatt a kormány elvette a várostól a Samsung-gyár területét és az azzal járó adóbevételeket, pont azzal indokolták a lépést, hogy a város vezetésében káosz alakult ki. És azzal, hogy a terület a fideszes vezetésű Pest Megyei Önkormányzathoz került, a Samsung máris jól járt, hiszen a testület az eddigi 2-ről 1 százalékra csökkentette a vállalat iparűzési adóját. Ezt a pénzt osztják majd szét a környék települései között.