Merkel: fontos, hogy a párbeszéd ne szakadjon meg Moszkvával

külföld
2020 augusztus 28., 10:43

A feszültségek ellenére fontos a párbeszéd az oroszokkal és a koronavírussal is óvatosabbnak kell lenni, mondta Angela Merkel német kancellár az éves nyári sajtótájékoztatón pénteken.

Oroszország és Németország között feszült a helyzet egyrészt a belarusz tüntetések, másrészt pedig a kormánykritikus ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij megmérgezése miatt, akit jelenleg egy berlini kórházban ápolnak.

Merkel azt mondta, hogy a jelenlegi feszültségek ellenére fontos, hogy ne szakadjon meg a párbeszéd Moszkvával.

„Továbbra is beszélnünk kell egymással” - nyomatékosította Merkel, rámutatva, hogy Oroszország fontos szereplő a nemzetközi színtéren.

A kancellár egyúttal reményét fejezte ki, hogy nem telepítenek orosz csapatokat Fehéroroszországba utalva ezzel arra, hogy Putyin pénteken jelentette be, hogy Lukasenka fehérorosz elnök kérésére egy rendőrökből álló tartalékegységet hozott létre, hogy bele tudjanak avatkozni a belarusz helyzetbe, ha szükségét látják.

Merkel a koronavírus fertőzések emelkedő számára is kitért. Szerinte koronavírus-járvány újra erőteljesebben kihathat az emberek mindennapi életére az őszi és a téli hónapokban és a világnak valószínűleg meg kell tanulnia tartósan együtt élni a koronavírussal, ezért nagyobb óvatosságra van szükség.

Elmondása szerint a berlini kormánynak az a célja, hogy a pandémia ellenére megőrizze a munkahelyeket, és a lehetőségekhez mérten lendületben tartsa a gazdaságot. Emellett nélkülözhetetlen, hogy biztosítsák az oktatást a gyermekek számára, akik nem válhatnak a világjárvány veszteseivé.

„Az iskola senkit sem hagyhat hátra” - mondta a kancellár. (MTI)