Putyin felállított egy rendőrökből álló tartalékegységet, hogy közbe tudjanak avatkozni Belaruszban

külföld
2020 augusztus 28., 05:02

Putyin orosz elnök egy rendőrökből álló tartalékegységet hozott létre, hogy közbe tudjanak avatkozni a belarusz helyzetbe, ha annak szükségét látják.

Fehéroroszországban már hetek óta tüntetések zajlanak, amiért Lukasenka csalással nyerte meg újra a választásokat.

Putyin az orosz állami tévében azt mondta, hogy Lukasenka belarusz elnök kérte arra, hogy állítsa fel az egységet, de egyelőre még nem készül bevetni a csapatot, mert „még nem érték el azt a pontot”, ahol erre szükség lenne.Azt is mondta, hogy a két ország közötti szövetség miatt Oroszországnak kötelessége segíteni abban, hogy Fehéroroszország biztonságos legyen.

Ez azonban addig nem fog megtörténni, amíg a „szélsőségesek” át nem lépnek egy bizonyos határt, például „fegyveres rablásokat indítanak, felgyújtják az autókat, házakat, bankokat, vagy megpróbálják elfoglalni a kormányzati épületeket és így tovább”.Putyin arra nem tért ki, hogy milyen eszközökkel fognak közbeavatkozni, de a rendészeti tartalékegységen nem utcai rendőröket kell érteni.

Csütörtökön 20 újságírót vittek el a tüntetésekre okirat ellenőrzésre hivatkozva, de a tüntetésen a hatóságok ezúttal nem alkalmaztak erőszakot, hanem láncot alkotva próbálták kiszorítani a tüntetőket a Szabadság térről. (BBC)