Putyin felállított egy rendőrökből álló tartalékegységet, hogy közbe tudjanak avatkozni Belaruszban

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Putyin orosz elnök egy rendőrökből álló tartalékegységet hozott létre, hogy közbe tudjanak avatkozni a belarusz helyzetbe, ha annak szükségét látják.

Fehéroroszországban már hetek óta tüntetések zajlanak, amiért Lukasenka csalással nyerte meg újra a választásokat. 

Putyin az orosz állami tévében azt mondta, hogy Lukasenka belarusz elnök kérte arra, hogy állítsa fel az egységet, de egyelőre még nem készül bevetni a csapatot, mert „még nem érték el azt a pontot”, ahol erre szükség lenne.Azt is mondta, hogy a két ország közötti szövetség miatt Oroszországnak kötelessége segíteni abban, hogy Fehéroroszország biztonságos legyen.

Ez azonban addig nem fog megtörténni, amíg a „szélsőségesek” át nem lépnek egy bizonyos határt, például „fegyveres rablásokat indítanak, felgyújtják az autókat, házakat, bankokat, vagy megpróbálják elfoglalni a kormányzati épületeket és így tovább”.Putyin arra nem tért ki, hogy milyen eszközökkel fognak közbeavatkozni, de a rendészeti tartalékegységen nem utcai rendőröket kell érteni.

Csütörtökön 20 újságírót vittek el a tüntetésekre okirat ellenőrzésre hivatkozva, de a tüntetésen a hatóságok ezúttal nem alkalmaztak erőszakot, hanem láncot alkotva próbálták kiszorítani a tüntetőket a Szabadság térről. (BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó