200 emberrel a fedélzetén a tengeren rostokol Banksy mentőhajója

külföld
2020 augusztus 29., 16:34

Pénteken írtunk róla, hogy a világ leghíresebb graffitise és street-art művésze, a brit Banksy finanszírozza egy hajó működését, mellyel olyan embereket mentenek ki a tengerből, akik Észak-Afrikából próbálnak Európába átjutni, de a Földközi-tengeren bajba kerülnek.

Cikkünkből az is kiderült, hogy a francia feminista anarchista Louise Michel után elnevezett hajó augusztus 18-án hajózott ki a spanyol Burriana kikötőjéből. Valahol a Földközi-tenger közepén lehet, a vízből kimentett emberekkel a fedélzetén, olyan kikötőt keresve, ahol biztonságban kirakhatja az embereket.

A Reuters most arról ír, a Louise Michel sürgős segélyhívásokat adott le szombaton, miután a legénység szerint vészhelyzetbe kerültek és azonnali segítségre van szükségük. Állításuk szerint a hajó tehetetlenül sodródik a tengeren, mert túl sokan: 219-en vannak rajta, zömmel Líbia partjainál kimentett menekültek. Eddig viszont hiába vártak az olasz, máltai vagy a német hatóságok segítségére. A közlésük szerint a hajón egy elhunyt menekült holttestét is szállítják.

Két ENSZ-szervezet, a Nemzetközi Migrációs Szervezet és a Menekültügyi Főbiztosság szólította fel a Földközi-tengeri térség országait, hogy segítsenek a Louise Michel, és két másik magára hagyott mentőhajó kiürítésében, és összesen 400 utasuk biztonságba helyezésében.

Közös közleményükben hangsúlyozzák: „mélységesen aggasztónak” találják, hogy az Európai Unió továbbra sem fordít elegendő erőforrást a Földközi-tengeri mentési munkálatokra.

„A humanitárius életmentés soha nem lehet büntetés vagy megbélyegzés alapja, főleg nem akkor, ha az erre vonatkozó állami erőfeszítések szinte teljesen hiányoznak”

- írják.

Eddig egy olasz jótékonysági mentőhajó jelezte, hogy elindult egy szicíliai kiközőből a Louise Michel fedélzetén tartózkodók kimentésére.