A Jobbik helyett az összes ellenzéki párt együtt jelöli Bíró Lászlót

POLITIKA
2020 augusztus 29., 10:13

A Kúria pénteki ítélete alapján nem indulhat a Jobbik színeiben a Borsod 6-os időközi országgyűlési választásokon, október 11-én Bíró László, a párt politikusa.

Helyette úgy tűnik, az összes többi ellenzéki párt hivatalos jelöltje lesz - derül ki a Jobbik elnöke, Jakab Péter szombati Facebook-posztjából. Eszerint szombat reggel Bíró hivatalosan is átvette az aláírásgyűjtéshez szükséges íveket.

link Forrás

A Fidesz panaszára a Nemzeti Választási Bizottság (amelynek döntését pénteken a Kúria is megerősítette) azért vonta vissza a Jobbik jelölőszervezetként való bejegyzését a Borsod 6-os számú választókerületben, mert szerinte a párt bejelentését intéző képviselőnek már nem volt érvényes megbízatása a szervezet képviseletére.

A döntést a Jobbik úgy értékelte, mint a Fidesz beavatkozását a kétharmad sorsáról döntő időközi választásba. A kúria ítélete után nem sokkal közleményt adott ki a Jobbik, melyben azt írják, „példátlan módon a Fideszt kiszolgáló szervek nem engedik, hogy a Jobbik, mint a legerősebb ellenzéki frakcióval rendelkező parlamenti párt, elinduljon a választáson október 11-én, vagyis megtiltják, hogy hivatalosan támogassuk az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót.” A párt szerint a Jobbik nevét a Fidesz letilthatja a szavazólapról, megtilthatja nekik, hogy „hivatalosan elinduljunk a választáson – bár ez jogállamban példátlan –, de azt senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok százai kampányoljanak és segítsék győzelemre az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót”.

Erre utal Jakab szombati posztja is, amiben azt írja: a Jobbik „aktivisták százaival fogja győzelemre segíteni az ellenzéket és Bíró Lászlót” a választáson, amit az előző országgyűlési képviselő, a fideszes Koncz Ferenc halála miatt tartanak a tiszaújvárosi székhelyű választókörzetben.