Döntött a Kúria: a tiszaújvárosi időközi választáson nem indulhat a Jobbik jelöltjeként Bíró László

2020 augusztus 28., péntek 12:43

Az Alfahír számolt be róla pénteken, hogy a Kúria kora délután helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát, ami szerint Bíró László, az ellenzéki pártok által támogatott jelölt nem indulhat el a Jobbik lógója alatt.

Bíró az ellenzéki pártok közös jelöltjeként indulna az október 11-i Borsod 6-os időközi országgyűlési választáson.

A Kúria sajtótitkársága közleményében azt írta, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 6. számú országgyűlési egyéni választókerületében megüresedett mandátum betöltésére az NVB október 11-re tűzte ki az időközi választást. A Jobbik augusztus 18-án kérelmezte, hogy vegyék nyilvántartásba jelölőszervezetként.

Az egyéni választókerületi választási bizottság nyilvántartásba vette jelölőszervezetként a Jobbikot, a Fidesz azonban fellebbezést nyújtott be az NVB-hez, amely hétfőn a korábbi döntést megváltoztatva visszautasította a Jobbik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vétele iránti kérelmet.

A Jobbik az NVB döntése ellen felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, mely azonban pénteken elutasította a kérelmet és helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria indoklása többek között arra mutatott rá: a jogkérdés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a képviselői megbízás a kérelem benyújtásához képest mennyivel korábban járt le.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást. A helyi választók a júliusban motorbalesetben meghalt, fideszes Koncz Ferenc utódjáról dönthetnek majd. A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni. Koncz helyére a Fidesz a képviselő lányát indítja, a választás tétje pedig a Fidesz kétharmados többsége a Parlamentben.

Fotó: Bíró László Facebook

A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) augusztus 18-án vette nyilvántartásba jelölőszervezetként több más párt mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalmat is. A bizottság a határozatában utalt arra, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény szerint ha a veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. A bizottság ez alapján úgy ítélte meg, a bejelentés megfelel a törvényi előírásoknak, és nyilvántartásba vette a pártot jelölőszervezetként.

A Fidesz ezután viszont jogorvoslati kérelmet nyújtott be, arra hivatkozva, hogy a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét nem a képviseletre jogosult személy nyújtotta be.

Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban úgy döntött, hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság a nyilvántartásba vételkor, a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény ugyanis a 90 napos szabály alkalmazásának két feltételt szab:

  1. A veszélyhelyzet alatt szűnjön meg a képviselő tisztsége
  2. Új vezető tisztségviselőkről ne szülessen döntés.

De az iratokból megállapítható, hogy bár a képviselő megbízatása a veszélyhelyzet alatt szűnt meg, a párt már január 25-én döntött az új képviselők megválasztásáról. Vagyis nem a veszélyhelyzet, hanem a változásbejegyzési eljárással kapcsolatos kérdések, problémák vezettek oda, hogy a mai napig sincs bejegyzett képviselője a pártnak.

Az NVB határozata miatt fordult a Kúriához a Jobbik, de a Kúria is a választási bizottságnak adott igazat.

A döntés után nem sokkal közleményt adott ki a Jobbik, melyben azt írják, „példátlan módon a Fideszt kiszolgáló szervek nem engedik, hogy a Jobbik, mint a legerősebb ellenzéki frakcióval rendelkező parlamenti párt, elinduljon a választáson október 11-én, vagyis megtiltják, hogy hivatalosan támogassuk az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót.” A párt szerint a Jobbik nevét a Fidesz letilthatja a szavazólapról, megtilthatja nekik, hogy „hivatalosan elinduljunk a választáson – bár ez jogállamban példátlan –, de azt senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok százai kampányoljanak és segítsék győzelemre az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót”.

Bíró László a kampány kezdete óta már kénytelen volt bocsánatot kérni, miután kiderült, hogy korábban a Facebookon antiszemita kommentjei voltak. Mint írta, keresztény, istenfélő emberként elismeri, hogy hibát követett el, amikor a közösségi médiában lefolytatott viták hevében évekkel ezelőtt vállalhatatlan kijelentéseket tett, és ezért bocsánatot kért mindazoktól, akiket megbántott.