Kitüntetést kapott a mancsprotézises veterán kutya, aki fegyveres támadó leterítésével mentett életeket Afganisztánban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A háborúban szolgált állatok legmagasabb kitüntetést, a Dickin medált kapta meg Kuno, a belga malinois juhászkutya, aki az Egyesült Királyság hadseregében szolgálva kockáztatta életét az Al-Káida ellen harcolva Afganisztánban - írja a BBC.

Kuno egy éve tűzharc közben terített le egy fegyveres támadót, megmentve ezzel több brit katona életét. A bevetés közben két lövést is kapott a hátsó lábaiba. Mancsait fertőzésveszély miatt amputálni kellett, a végtagokat pedig egyedülálló módon méretre szabott protézissel pótolták.

Fotó: PDSA/Facebook

Kuno, akit bombák, fegyverek beazonosítására és az ellenség semlegesítésére képeztek ki, az eset után nyugdíjba vonult és új otthont kapott, protézisével pedig teljes életet élhet.

A Dickin medált adományozó PDSA állatorvosi jótékonysági szervezet közleménye szerint a kivételes hősiességet tanúsító Kuno a 72. kitüntetett állat a díj lassan 80 éves történetében. 34 másik kutya, 32 második világháborúban szolgált postagalamb, négy ló és egy macska mellett.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!