Kitüntetést kapott a mancsprotézises veterán kutya, aki fegyveres támadó leterítésével mentett életeket Afganisztánban

A háborúban szolgált állatok legmagasabb kitüntetést, a Dickin medált kapta meg Kuno, a belga malinois juhászkutya, aki az Egyesült Királyság hadseregében szolgálva kockáztatta életét az Al-Káida ellen harcolva Afganisztánban - írja a BBC.

Kuno egy éve tűzharc közben terített le egy fegyveres támadót, megmentve ezzel több brit katona életét. A bevetés közben két lövést is kapott a hátsó lábaiba. Mancsait fertőzésveszély miatt amputálni kellett, a végtagokat pedig egyedülálló módon méretre szabott protézissel pótolták.

Fotó: PDSA/Facebook

Kuno, akit bombák, fegyverek beazonosítására és az ellenség semlegesítésére képeztek ki, az eset után nyugdíjba vonult és új otthont kapott, protézisével pedig teljes életet élhet.

A Dickin medált adományozó PDSA állatorvosi jótékonysági szervezet közleménye szerint a kivételes hősiességet tanúsító Kuno a 72. kitüntetett állat a díj lassan 80 éves történetében. 34 másik kutya, 32 második világháborúban szolgált postagalamb, négy ló és egy macska mellett.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.