Pusztulni kezdtek a delfinek az olajszennyezéssel érintett mauritiusi partoknál

Több 444 videó?
Szeretném

Legalább 40 delfin életét vesztette az elmúlt hetekben Mauritius partjainál, ahol egy zátonyra futott japán teherhajóból nagy mennyiségű olaj szivárgott a tengerbe - írja a Reuters.

Partra vetett delfintetem Mauritius parjainál 2020. augusztus 26-ánForrás: Reuters

A hírportálhoz helyi halászok eljuttattak egy videó felvételt a legutóbb elpusztult két egyed haldoklásáról. Egy nőstény delfin és a borja bukkantak fel a halászhajójuk közelében. Látszott, hogy a kicsi már úszni sem nagyon bír, az anyja terelgette a csapat többi tagja felé, de egyszer csak felfordult, és élettelenül lebegett tovább a vízen. Egy kis idő múlva a felnőtt nőstény görcsösen rángani kezdett, és szintén elpusztult, majd a víz alá süllyedt.

A Guardian cikke szerint a mauritiusi hatóságok is tudnak a tömeges delfinpusztulásról. Jasvin Sok Appadu, az ország halászati minisztere azt nyilatkozta, csak az elpusztult állatok boncolása után tudnak majd tisztán látni a kérdésben, pontosan mi okozta a delfinek halálát.

A két állat testén, amin már végzett boncolást egy kormányzati halászati kutatóintézet, sérülésnyomokat találtak, de szénhidrogén nem volt a szervezetükben.

A Greenpeace csütörtökön felszólította a mauritiusi kormányt, sürgősen indítsanak vizsgálatot annak megállapítására, hogy az állatok elpusztulásának van-e bármi köze a Wakashio hajó okozta környezeti katasztrófához.