Babis megkérte Orbánt, hogy a csehek negatív koronateszttel beléphessenek Magyarországra

POLITIKA
2020 augusztus 31., 16:58

„Ma Bledben Andrej Babiš cseh miniszterelnök azt kérte Orbán Viktor miniszterelnök úrtól, hogy azok a cseh állampolgárok, akik szeptemberre már lefoglalták magyarországi szállásukat, továbbra is beutazhassanak Magyarországra” - írta Szijjártó Péter egy Facebook-posztban. A külügyminiszter szerint „az új szabályozás kitárgyalása során a biztonsági garanciákat megkaptuk, így öt napnál nem régebbi negatív teszteredmény esetén holnaptól is beengedjük azokat a cseh állampolgárokat, akik már korábban szállást foglaltak maguknak Magyarországon”.

link Forrás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ehhez képest pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kedden életbelépő határellenőrzés során a külföldön elvégzett koronavírusteszt-eredményeket a magyar hatóságok nem fogják elfogadni. Vasárnap meg is jelent erről egy kormányrendelet, amiben ez a paragrafus is szerepel:

Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – nem léphet be.

Igaz, a rendelet következő paragrafusa szerint a belépés helye szerint illetékes rendőri szerv felmentést adhat a tilalom alól. Úgy néz ki tehát, hogy a csehek vagy egyedi rendőri felmentéssel léphetnek majd be arra hivatkozva, hogy csehek, vagy új kormányrendeletet kell alkotni a kedvükért.