Két budapesti iskolában is megjelent a koronavírus

járvány
2020 szeptember 01., 08:06

Alig kezdődött el a tanév, máris koronavírus-fertőzötteket találtak két budapesti iskolában. Az egyik érintett intézmény a XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnázium, ahol többen a gólyatáborban fertőződtek meg. „A tábor az iskolától helyét és idejét tekintve jól elhatárolódott, valamint az iskola tanulóinak csak bizonyos körét érintette. Ez a tanévkezdést semmiféleképp nem érinti. Az iskola az Operatív Törzs utasításainak megfelelően járt el” - írta kérdésünkre az igazgató.

Az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában pedig három angol anyanyelvű pedagógusnak lett pozitív a tesztje, akikkel 30-an kerültek kontaktba. Ez az igazgató szülőknek küldött leveléből derült ki, amit az ittlakunk.hu tette közzé. A levél valódiságát név nélkül megerősítették az iskolából a 24.hu-nak, de hivatalosan nem reagáltak rá. Ugyanígy a mi kérdéseinkre sem válaszoltak eddig.

A levél szerint, mivel a kontaktnak számító tanárok tünetmentesek, nem kötelező őket tesztelni, így azt magánszemélyként kellett kérvényezniük. (A kötelező teszt feltétele a koronagyanús tünet és még legalább egy másik feltétel teljesülése, ilyen például a szoros kontakt.)

Arról nincs szó a levélben, hogy a tanárok zsebből fizetik a teszt több tízezer forintos díját, vagy valamilyen módon állják nekik. A levél alapján a tankerület ózonos fertőtlenítést rendelt az iskolába, de a szülők dönthetnek úgy, hogy nem engedik el a gyereküket otthonról.