Az SZFE vezetői találkoznának Vidnyánszky Attilával

oktatás
2020 szeptember 02., 10:46

„A fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke 2020. szeptember 1-én este - az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva - levélben megbeszélést kezdeményezett Upor Lászlóval. Az egyetem felmondási idejét töltő vezetősége úgy döntött, hogy felelőssége részt venni ezen a találkozón. Upor Lászlót Németh Gábor és Bagossy László kísérik el, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a beszélgetés változatlan visszaidézésre alkalmas módon rögzítésre kerüljön” - olvasható az SZFE friss közleményében.

Upor László a múlt hétfői tüntetésen
photo_camera Upor Lászó a hétfő esti tüntetésen Fotó: botost/444.hu

Az említettek, a megválasztott, de a minisztérium blokkolása miatt ki nem nevezett rektor Upor, a rektori tanácsadó Németh és a Színházi Intézetet vezető Bagossy a szenátus tagjaival együtt lemondott hétfőn, miután a kuratórium elvette jogköreiket. Vidnyánszky Attila egészen eddig nem kereste az egyetem vezetését, pedig már egy hónapja megnevezték mint az SZFE-t fenntartó alapítvány elnökét. Augusztus 27-re a minisztérium hívta meg találkozóra a kuratóriumot, illetve a kancellárt és Uport, de utóbbi erre nem ment el, miután több körben sikertelenül próbálta megtudni a napirendi pontokat és megismerni a legfontosabb dokumentumokat. A minisztériumban aztán kiderült, hogy az alapító okiratot már három nappal korábban aláírta Vidnyánszky. A szenátus, amikor még úgy tudta, van miről tárgyalni, augusztus 28-ra meghívta a kuratórium tagjait, de közülük nem ment el senki.

Eközben az egyetemet elfoglalták a hallgatók, és többek között a kuratórium lemondását és a szenátus által összeállított, az egyetem autonómiáját biztosító alapító okirat elfogadását követelik.

A helyszínen Ács Dániel kérdezte az egyik hallgató - szigorúan privát - véleményét. Antal Bálint végzős rendezőtől megtudta, hogy most fórumoznak, 3-tól sajtótájékoztatót tartanak, 6-tól lesz egy felolvasás, este pedig a város több pontján akcióznak.

link Forrás