Abbász: A palesztinok nem ülnek tárgyalóasztalhoz az amerikai béketerv alapján

külföld
2020 szeptember 03., 20:03

A palesztinok nem fogadják el, hogy az USA legyen az egyedüli közvetítő a közel-keleti békefolyamatban – közölte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke Rámalláhban.

A palesztin vezető videón szólalt fel a palesztin ellenállási mozgalom vezetőnek bejrúti konferenciáján. Azt mondta:

„Sosem fogunk tárgyalóasztalhoz ülni, hogy megvitassuk Donald Trump amerikai elnök béketervét, ami a palesztin kérdés felszámolását célozza.”

Azt mondta, a palesztinok csakis az ENSZ égisze alatt tartott nemzetközi békekonferencián hajlandók részt venni, aminek el kell vezetnie oda, hogy végrehajtsák a világszervezet Biztonsági Tanácsának a palesztinok elidegeníthetetlen jogaival kapcsolatos határozatait.

A palesztin vezető azt mondta, ellen fog állni Izrael annexiós törekvéseinek a Jordán folyó völgyében, ahogy azt Trump terve tartalmazza. „Csakis a palesztinok tudják megállítani ezt a veszélyes tervet, mert ők a tulajdonosai saját földjüknek” – mondta Abbász.

Mahmúd Abbász 2015. augusztus 22-én.
photo_camera Mahmúd Abbász 2015. augusztus 22-én. Fotó: Majdi Mohammed/AFP

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet vezetője korábban arról beszélt, hogy a bejrúti tanácskozás célja egy közös stratégia kidolgozása „az izraeli-amerikai tervek” ellenében. Haníje szerint a palesztinok elutasítják az Izrael és az arab országok közötti kapcsolatok normalizálását.

Libanon területén 12 palesztin menekülttábor van, amiket az 1948-as háború után hoztak létre. Ezekben most kb. 450 ezren élnek.

Az arab országok zöme az Arab Liga által az arab-izraeli viszony rendezésére 2002-ben elfogadott béketervet tartja irányadónak, amivel az arab országok felajánlották a kapcsolataik normalizálását Izraellel, cserében a palesztin kétállami megoldásért és Izrael kivonulásáért az 1967-es háborúban elfoglalt területekről. (MTI)