Közép-Európában nem ittak tejet a bronzkori emberek

2020 szeptember 3., csütörtök 14:14

Nem ittak tejet a bronzkori emberek Közép-Európában. Örökítőanyagon végzett elemzések szerint a fehérjetartalmú ital a legtöbb embernél hasi fájdalmakat okozott ebben az időszakban – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A tudósok eredményeikről a Current Biology tudományos lap számolt be.

A szakértők olyan, 3300 éve élő emberek csontjainak örökítőanyagát vizsgálták, akik az északkelet-németországi Tollensénél történt csatában haltak meg. A vizsgálatok szerint csak minden 8. harcos rendelkezett olyan génváltozattal, ami lehetővé tette neki a laktóz lebontását.

„A terület mai lakosságának 90 százaléka rendelkezik ezzel a génváltozattal”

– mondta Joachim Burger, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Ez a különbség nagyon nagy, mivel a két korszak között 120 nemzedék váltotta egymást. Svájcban ma a lakosság 80 százaléka viseli el a tejet.

„Az egyetlen lehetséges magyarázat a mai korok és a bronzkor közötti különbségre, az erőteljes darwini szelekció” – mondta Daniel Wegmann, a Freiburgi Egyetem biológusa. Szerinte így azoknak az embereknek, akik képesek voltak a laktózt lebontani, átlagosan 6 százalékkal több gyereke született, mint azoknak, akik nem rendelkeztek a szükséges génváltozattal.

Az viszont nem teljesen tisztázott, miért rendelkeztek evolúciós előnnyel a felnőtt tejivók. A tudósok feltételezése szerint energiában gazdag, szennyeződésektől mentes folyadékként a tej nagyobb túlélési esélyt biztosított az élelmiszerhiány vagy a szennyezett ivóvíz korában.

A kutatók Kelet- és Délkelet-Európában is vizsgálták bronzkori csontok örökítőanyagát. Ott is ritkán találtak a laktóz lebontásának képességére utaló nyomokat.

A kelet-európai sztyeppékről származó emberek csontjainak vizsgálatakor viszont teljesen hiányzott az ehhez szükséges génváltozat. Vivian Link, a Neuenburgi Egyetem kutatója szerint ez nagy meglepetést okozott, mivel korábbi tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy vélhetően erről a területről indult a felnőttek körében a tej megemésztésének képessége. (MTI)