Vidnyánszky: Az SZFE átalakítása ellen tiltakozók egy hadsereg, egy nemzetközi csapat

A HírTV-ben reagálta a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai mellett kiálló szimpátiatüntetésen elhangzottakra Vidnyányszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke péntek este.

Vidnyánszky először helyretette, mit is láthattak az emberek a keddi, szeptember 1-jei fenntartóváltás óta, amivel egy időben az egyetem hallgatói blokád alá helyezték az egyetemet, és az átalakítások ellen tiltakozva lemondott az egyetem szinte teljes vezetése.

„Micsoda erők állnak a háttérben, amik megakadályozzák azt, hogy bárminemű párbeszéd, bárminemű nyitás megtörténjen!” - mondta Vidnyánszky.

„Micsoda erők?” - kérdezett vissza a műsorvezető Földi-Kovács Andrea.

„Félelmetes erők. Rá kell nézni, ez egy hadsereg, amely az interneten leledzik, ez egy nemzetközi csapat. Színházi kollégáim jeleznek külföldről, hogy már megkapták az információt. Természetesen egy bizonyos forrásból kapják meg. Egyszerűen fájdalmas”

- válaszolta Vidnyánszky, aki szerint a diákok vagy „nem látják, vagy nem akarják látni, hogy eszközként vannak felhasználva”.

„Régóta nem az egyetemről van szó, hanem kormánybuktatási álmok kapcsán szövetkeznek megint csak ugyanazok az erők”

- tette hozzá, arra hivatkozva, hogy szerinte a pénteki tüntetésen több olyan szereplő is felszólalt, akik rendszeres résztvevői kormányellenes tüntetéseknek.

Vidnyánszky szerint a hétfői nap nagy kérdése lesz, hogy el tud-e indulni az egyetemen az oktatás. Ennek a biztosítása teljes mértékben az egyetem lemondott, de szeptember végéig még maradó vezetésének a felelőssége - jelentette ki.

A Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kezdeményezésére csütörtökön ülhet le egymással a kuratórium elnöksége és az egyetem vezetése. Ahogy a pénteki tüntetésen kiderült, az SZFE hallgatói önkormányzata még nem döntötte el, részt vesznek-e a tárgyaláson.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.