Rogán Antalra bízta a kormány az állami koncessziók kiosztását

politika
2020 szeptember 05., 06:52

A kormány pénteken úgy módosította a kormánytagok feladatköreiről szóló rendeletet, hogy a miniszterelnök kabinetfőnökéhez, azaz Rogán Antalhoz kerüljenek a koncesszókkal kapcsolatos miniszteri feladatok. Vagyis jövő szerdától ő felel azokért a pályázatokért, amikkel az állam átenged bizonyos tevékenységeket. Így mostantól hozzá tartozik a trafikok és a kaszinók kiosztása is.

Antal Rogán,
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Vagyis ezzel Rogán Antal elhappolta az koncessziós pályázatok kiírására, elbírálására és a koncessziós szerződések megkötésére vonatkozó feladatokat az állami vagyon felügyeletéért felelős minisztertől, Mager Andreától.

A feladathoz egy másik kormányrendelettel létrehozták Rogánnak a Nemzeti Koncessziós Irodát, aminek a működésére az idei költségvetésből 225,9 millió forintot biztosítanak a minisztériumának.

A koncessziós iroda gazdasági szervezettel nem rendelkezik, a gazdálkodásával kapcsolatos feladatok ellátásáról a Rogán által vezetett minisztérium gondoskodik. Ez a hivatal fogja:

  • összegyűjteni és rendszerezni az állam koncessziós tevékenységére vonatkozó információkat, hazai és nemzetközi gyakorlatokat;
  • előkészíti az állam koncessziós tevékenységére vonatkozó gazdasági, társadalmi, jogi hatástanulmányokat, döntéselőkészítő dokumentumokat;
  • javaslatot tesz Rogán Antalnak bizonyos állami gazdasági tevékenységek gyakorlásának koncessziós szerződés keretében történő átengedésére;
  • az állam koncessziós tevékenységére és a koncessziós eljárásokra vonatkozó egységes módszertant, eljárásrendet és monitoring rendszert alakít ki és működtet.

A koncessziók intézését most megkapó Rogán Antal volt az, aki 2012 őszén a hírhedt letelepedési kötvényprogramot kezdeményezte. A kötvények forgalmazására a gazdasági bizottság nyílt pályáztatás nélkül választott ki néhány, jellemzően offshore hátterű céget. A kötvényprogrammal nagyot szakító vállalkozók pedig kapcsolatban állnak vezető politikai szereplőkkel, többek között Rogán Antallal és a Habony Árpáddal. A Direkt36 mutatta be azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy Habony köre benne volt a kötvényüzletben.