Vidnyánszky tőrölmetszett liberális választ adott a Nemzeti Színház fesztiválját az SZFE-botrány miatt lemondó berlini színháznak

POLITIKA
2020 szeptember 07., 11:38

Európa egyik leghíresebb színháza, a Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble pénteken közleményben jelentette be, hogy: „támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és tanári karának tiltakozását, és ezért lemondja a tervezett Medea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon.”

A fesztivált szervező Vidnyánszky Attila most az Ensemble intendánsának címzett nyílt levélben reagált erre. A rövid, a legkevésbé sem konfrontatív hangvételű levél kulcsszava a “nyitott”, ez minden egyes bekezdésében szerepel. Az SZFE-t heves liberálisozás közepette éppen elfoglaló színigazgató írása szó szerint egyetlen nagy kiállás az alapvető liberális értékek mellett. Íme a teljes szövege:

Kedves Oliver Reese,

a MITEM csapata és személyesen én is nagyon sajnáljuk, hogy a Berliner Ensemble lemondta 2021-es részvételét a Nemzeti Színház fesztiválján. Mindig azt reméltem, hogy bár eltérő a világnézetünk, mégis megértjük egymást, hogy toleránsan és nyitottan tudunk eszmecserét folytatni azokról az értékekről, amelyeket fontosnak tartunk.

Biztos vagyok benne, hogy a Berliner Ensemble és Te is, Oliver, megéltétek, tapasztaltátok, hogy a MITEM egy világra nyitott, sokszínű, európai fesztivál. Büszkék vagyunk rá, hogy 2018 óta a Berliner Ensemble három előadása volt látható a MITEM programjában.

A MITEM egy nyitott fesztivál, ahol az eltérő nézeteket valló művészek továbbra is szívesen látott vendégek.

Baráti üdvözlettel: Vidnyánszky Attila

(via papageno.hu)