A Magyar Nemzet szerint tovább halogatja a döntést a Fidesz ügyében a Néppárt

eu
2020 szeptember 08., 06:04

A kormánylap úgy értesült, hogy az Európai Néppárt (EPP) következő, szeptember 28-ai politikai közgyűlésének napirendjén sem szerepel a Fidesz néppárti tagságáról való szavazás.

Mint a lap írja,a EPP elnöksége hétfő este döntött róla, hogy a járványhelyzet miatt online tartja az egyébként több száz delegáltat összehívó ülést, és akkor határoztak a főbb tárgyalási pontokról is. A fideszes lap forrásai szerint szempont lehetett, hogy a politikailag fontos ügyekről személyesen egyeztessenek.

A Fidesz tagsága 2019 óta van felfüggesztve a Néppártban, bár a fideszes narratíva szerint ők maguk kérték a felfüggesztésüket, Novák Katalin pedig még januárban is arról beszélt, hogy a Néppártnak kell tennie azért, hogy a Fidesz benne maradjon. A Néppárt azért döntött a felfüggesztés mellett, mert szerintük a Fidesz illiberális programja és kormányzási módszerei eltávolodtak az EPP értékeitől, sőt, még egy háromtagú "bölcsek tanácsát" is kineveztek a magyar helyzet vizsgálatára, de az idős férfiakból álló csapat nem jutott semmire.

Tavasszal több mint tucatnyi tagpárt kérte ismét a Fidesz kizárását a pártcsaládból, de Orbán Viktor szerint egyszerűen csak példátlan dezinformációs kampány zajlik ellenük.