13 tagpárt kéri a Fidesz kizárását a Néppártból

politika
2020 április 02., 12:48

Az Európai Néppárt 13 tagpártja kérte Dunald Tuskot, a Néppárt elnökét és a pártszövetség vezetését, hogy zárja ki a Fideszt a konzervatív pártcsaládból. Az erről szóló levelet a két belga, a dán, a finn, a cseh, a két svéd, a holland, a görög, a litván, a szlovák, a norvég és a luxemburgi tagpártok vezetői írták alá. Köztük van két miniszterelnök, a görög Kiriákosz Micotákisz és a norvég Erna Solberg aláírása is, ezekben az államokban ugyanis a Néppárt tagpártjai vannak épp kormányon.

A levél aláírói szerint a liberális demokrácia és a joguralom elve az EU-nak és az Európai Néppártnak is alapértékei, és régóta figyelik, ahogy a Fidesz leépíti ezeket Magyarországon. Megemlítik a felhatalmazási törvényt is, amivel a magyar kormány az EU-ban is példátlanul széles jogokat szerzett a koronavírusjárvány okozta veszélyhelyzetben. Az aláírók szerint valóban nagyon fontos a járvány elleni hatékony fellépés, de nem az EU és a Néppárt alapértékeinek meghazudtolása árán.

Megemlítik azt is, hogy a Fidesz tagságát a Néppárt már korábban felfüggesztette, éppen jogállami problémák miatt, és szerintük az az út, amit a Fidesz a felfüggesztés óta bejárt, szintén azt bizonyítja, hogy a magyar kormánypárt nem is lehet teljes jogú tagja a pártcsaládnak. A felfüggesztés azonban a jelenlegi helyzetben már nem elég, a Fidesz kizárására van szükség. A 13 aláíró emellett teljes támogatásáról biztosítja Tuskot és a pártcsalád vezetését az Európai Néppárt integritásának megőrzésében.