13 tagpárt kéri a Fidesz kizárását a Néppártból

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Néppárt 13 tagpártja kérte Dunald Tuskot, a Néppárt elnökét és a pártszövetség vezetését, hogy zárja ki a Fideszt a konzervatív pártcsaládból. Az erről szóló levelet a két belga, a dán, a finn, a cseh, a két svéd, a holland, a görög, a litván, a szlovák, a norvég és a luxemburgi tagpártok vezetői írták alá. Köztük van két miniszterelnök, a görög Kiriákosz Micotákisz és a norvég Erna Solberg aláírása is, ezekben az államokban ugyanis a Néppárt tagpártjai vannak épp kormányon.

A levél aláírói szerint a liberális demokrácia és a joguralom elve az EU-nak és az Európai Néppártnak is alapértékei, és régóta figyelik, ahogy a Fidesz leépíti ezeket Magyarországon. Megemlítik a felhatalmazási törvényt is, amivel a magyar kormány az EU-ban is példátlanul széles jogokat szerzett a koronavírusjárvány okozta veszélyhelyzetben. Az aláírók szerint valóban nagyon fontos a járvány elleni hatékony fellépés, de nem az EU és a Néppárt alapértékeinek meghazudtolása árán.

Megemlítik azt is, hogy a Fidesz tagságát a Néppárt már korábban felfüggesztette, éppen jogállami problémák miatt, és szerintük az az út, amit a Fidesz a felfüggesztés óta bejárt, szintén azt bizonyítja, hogy a magyar kormánypárt nem is lehet teljes jogú tagja a pártcsaládnak. A felfüggesztés azonban a jelenlegi helyzetben már nem elég, a Fidesz kizárására van szükség. A 13 aláíró emellett teljes támogatásáról biztosítja Tuskot és a pártcsalád vezetését az Európai Néppárt integritásának megőrzésében.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!