Kína szerint indiai katonák lövéseket adtak le egy vitatott határszakaszon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kína szerint indiai katonák illegálisan átléptek egy vitatott határszakaszt, majd „provokatív” figyelmeztető lövéseket adtak le. A kínai határőrök „kénytelenek voltak ellenlépéseket tenni”, idéz a BBC egy kínai katonai szóvivőt, aki nem osztott meg pontosabb információkat erről. Ha igaz, amit a kínai fél állít, akkor 45 év után ez az első alkalom, hogy lövések dördültek a határon, megsértve a fegyverhasználati tilalomról szóló egyezményt. 

Indiai katonák a határ közelébenFotó: Muzamil Mattoo/NurPhoto via AFP

A kínai pártközpont felügyelete alatt álló, angol nyelvű Global Times szerint az indiai csapatok a Pangong Tso tó közelében lépték át a „Tényleges Ellenőrzés Vonalát” (Line of Actual Control – LAC), a vitatott, de többé-kevésbé általában tiszteletben tartott 3340 kilométer hosszú határszakaszt. 

A kínai katonai szóvivő szerint ezzel az „aljas” lépéssel „súlyosan megsértették a két fél által kötött megállapodásokat”, és feszültséget szítottak a régióban. Felszólította az indiai kormányt, hogy „azonnal hagyjon fel a veszélyes mozgásokkal, vonja vissza a Tényleges Ellenőrzés Vonalát átlépő katonáit, és büntesse meg azt, aki leadta a provokatív lövést”.

Mindez éppen egy nappal azután történt, hogy az indiai fél jelezte Kína felé: tudomása van arról, hogy kínai csapatok elraboltak öt indiai állampolgárt a vitatott határszakasz közelében. 

Kína és India között hosszú évtizedek óta zajlanak határviták Kasmírban és Arunácsal Pradesben, többek között azért, mert ezekben a régióban vannak szakaszok, ahol nem rajzolták meg korábban teljesen a határvonalakat, de miután Kína bekebelezte Tibetet, a határok jelentősége sokkal nagyobbá vált. 1962-ben háborúba is keveredett a két fél, ami mindössze egy hónapig tartott, és sima kínai győzelemmel zárult. 

A Pangong Tso tóFotó: XINHUA via AFP

Az utóbbi hónapokban ismét feszültté vált a viszony, júniusban a két ország katonái a protokollnak megfelelően lőfegyverek nélkül, botokkal és kövekkel felfegyverkezve estek egymásnak.

Később két indiai katona meg is halt, majd augusztusban India vádolta azzal a kínaiakat, hogy katonai feszültséget keltenek a határon.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó