Tajvan elnöke demokratikus szövetséget sürget Kína ellen

külföld
2020 szeptember 08., 14:09

A szabályokon alapuló világrend megőrzése és a kínai agresszió elhárítása érdekében szövetségbe hívta a demokratikus országokat Caj Ing-ven tajvani elnök kedden egy tajpeji nemzetközi konferencián felszólalva.

Az elnök asszony a Ketagalan Forum nevű ázsiai-csendes-óceáni biztonságpolitikai konferenciát megnyitó beszédében fordult ezzel a felhívással a nemzetközi közösséghez. Azt mondta:

„A Dél-kínai-tenger rohamos militarizálása és a Tajvani-szorosban meg a Kelet-kínai-tengeren folytatott egyre fokozódó katonai tevékenység, továbbá az egyes országokkal és cégekkel szembeni zsaroló diplomácia együtt megingatja a délkelet-ázsiai-csendes-óceáni térség biztonsági egyensúlyát.”

Sürgető, hogy a hasonló beállítottságú országok és demokratikus barátaik a térségben és azon túl megvitassák: miképpen tudnának együtt fellépni a stratégiai rend fenntartása érdekében, hogy el tudják rettenteni az egyoldalú agresszív akciókat – mondta Caj Ing-ven, aki szerint a szabad világnak egy olyan stratégiai rendre van szüksége, ami az együttműködést, az átláthatóságra törekvést, a párbeszéddel való problémamegoldást ösztönzi, nem pedig a háborúval való fenyegetést. Egy olyan stratégiára, ami elkerülhetővé teszi a háborúkat, mégis egyértelművé teszi eltökéltségünket demokráciáink megvédésére – mondta.

Az elnök szerint a biztonság és a gazdasági fejlődés elválaszthatatlan egymástól, és a koronavírus-járvány lehetőséget nyújt a világ országainak arra, hogy felülvizsgálják és újraszervezzék gazdasági, kereskedelmi együttműködésüket, átszervezzék az ellátási láncokat, és megerősítsék az igazságos és zsarolásmentes kereskedelmi szabályokat. „Megosztva elbukunk, összefogva viszont nagyobb az erőnk, mint összeadva mindegyikünké” – mondta.

Caj Jing-ven tajvani elnök 2019. május 28-án.
photo_camera Caj Jing-ven tajvani elnök 2019. május 28-án. Fotó: EyePress News

A konferenciát, aminek a nevét Tajvan őshonos népéről kapta, minden évben megrendezik. A szerdáig tartó, most videokonferencián megrendezett, kétnapos fórumon részt vesz többek között Herbert Raymond McMaster nyugalmazott amerikai tábornok, aki 2017 és 2018 között volt Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója. McMaster egyetértően beszélt a tajvani elnök indítványáról.

A résztvevők az első napon a Tajvani-szoros biztonsági kérdéseivel, a dél-kínai-tengeri rivalizálással és a koronavírus-járvány tanulságaival foglalkoztak. (MTI)