Az MNB továbbra sem engedi a bankoknak, hogy osztalékot fizessenek a részvényeseiknek

gazdaság
2020 szeptember 10., 09:56

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának döntése alapján a járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt a jegybank felszólítja a hitelintézeteket, hogy 2021. január 1-jéig hosszabbítsák meg az osztalékfizetés felfüggesztését. A bankoknak fel kell készülniük a személyes helyett az esetleges újbóli írásbeli panaszügyintézésre és a jelzáloghitelekhez kötődő igazolások, dokumentumok ilyen befogadására is - jelentette be csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank honlapján megjelent közlemény ismerteti: a változatlanul meglévő víruskockázat és annak gazdasági hatásai miatt a jegybank módosította a koronavírus pénzügyi közvetítő rendszerre gyakorolt negatív hatásainak enyhítését célzó, 2020. március 20-i körlevelét. Az MNB ebben - az Európai Központi Bank és az Európai Rendszerkockázati Testület előírásával összhangban - felszólítja a bankokat, hogy az idén szeptember 30-ig érvényes osztalékkifizetési vagy jóváhagyási korlátozást hosszabbítsák meg 2021. január 1-jéig.

A jegybank továbbá elvárja azt is, hogy a hitelintézetek 2021. január 1-ig tartózkodjanak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlásoktól (a javadalmazási célból visszavásárolt saját részvény nem tartozik ebbe a körbe), továbbá mérlegeljék a - javadalmazási politikájuk részét képező - változó javadalmazási kifizetések korlátozását is a jövő év elejéig.

Ha a járvány ismét erősödne, nem zárható ki, hogy a kormányzat indokoltnak látja majd a bankrendszeren belül az ügyfelek személyes panasztételi lehetőségének átmeneti korlátozását és ehelyett az írásbeli, digitális panaszügyintézés ismételt bevezetését - írták. Magyarázatként hozzáfűzték, hogy a járvány első hulláma nyomán erre vonatkozó idén áprilisi kormányrendeletet nyáron hatályon kívül helyezték. A felkészülés részeként az MNB részletes tájékoztatást nyújt a pénzpiac szereplőinek az ügyfelek, intézmények biztonságát szavatoló elvárásairól. Ez a panaszkezelés mellett egyebek közt a fiókok nyitvatartására, az intézményi kommunikációra, az ATM-es készpénzfelvételre és -befizetésre is kitér.

A személyes banki ügyintézés arányának csökkentése, és ezzel együtt a hitelkérelmek gyors elbírálása és az üzletmenet-folytonosság biztosítása érdekében az MNB egy további körlevelet is megjelentetett, amely a lakó- és kereskedelmi ingatlanok értékbecslésének, a közjegyzői okiratba foglalt hitel- és biztosítéki szerződéseknek, illetve a jelzálogjog bejegyzése iránti kérelem igazolásának írásbeli, digitális benyújtásának részletes szabályait határozza meg a járvány ismételt erősödése esetén egy esetlegesen elrendelt veszélyhelyzet idejére - olvasható az MNB honlapján. (MTI)