Karácsony három pontban tett javaslatokat Orbánnak a koronavírus elleni hatékonyabb védekezésre

POLITIKA
2020 szeptember 10., 08:43

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyílt levélben osztotta meg a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos gondolatait Orbán Viktor miniszterelnökkel. Karácsony a levélben sérelmezte, hogy a járvány elleni védekezésben kiemelt szerepet kapó önkormányzatokkal továbbra sem oszt meg a kormány érdemi információkat a védekezéssel kapcsolatban, és a tervezett kormányzati lépésekről sem kapnak tájékoztatást.

Az együtt gondolkodás elősegítése érdekében ezért Karácsony három javaslatot tett a levelében a miniszterelnöknek.

Az első arról szól, hogy a kormány növelje a tesztelőkapacitást, és biztosítson ingyenesen elérhető koronavírus-teszteket legalább a rászorulóknak. A főpolgármester az Orvosi Kamara szakértőinek ezzel egyező véleményére is hivatkozik a levélben, és azt írja: „nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem veszítheti el a munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé”. Karácsony emellett tájékoztatást is kért arról, mit tesz a kormány a tesztek ingyenessé tétele, és a szélesebb körű tesztelés érdekében.

Karácsony második javaslata a tanárok ingyenes állami szűréséről szól. Ezt egyébként Merkely Béla, a SOTE rektora is felvetette, mint lehetséges módot arra, hogy kordában tartsák a koronavírust az iskolákban, és fenntartsák az oktatást.

A harmadik javaslat arról szól, hogy a kormány tegyen valamit annak érdekében, hogy a járvány, ami most főleg a fiatalok körében terjed, ne terjedjen át az idősebb korosztályra. Karácsony szerint a nemzetközi példák szerint ez általában 4-5 hét alatt bekövetkezik, a főpolgármester ezért is kérdezi a kormányt, milyen intézkedéseket terveznek, hogy elkerüljük ezt a szcenáriót.

A főpolgármester levele ide kattintva olvasható.