Olyan sok az új fertőzött Budapesten, hogy Németország kockázatosnak minősítheti az ideutazást

járvány
2020 szeptember 10., 07:17

Németország figyelmeztetést adott ki, és járványügyi szempontból kockázatos területnek minősítette Prágát. A listán már fent van például Párizs, Brüsszel vagy Bukarest is. És hamarosan Budapest is rajta lehet.

A német szabályok szerint azok számítanak rizikóövezetnek (nem csak egész országokat, hanem megyéket, nagyobb városokat is kockázatosnak minősíthetnek), ahol hét nap alatt az új fertőzöttek száma meghaladja 100 ezer főre vetítve az 50-et.

Ez alapján Budapest bőven kockázatosnak számít. A fővárosban az elmúlt hét napban 79 új fertőzött jutott 100 ezer főre.

A németek szerdán frissítették a listájukat, már akkor is messze meghaladta a budapesti szám az 50-es határt, de még nem adtak ki figyelmeztetést. (Az adatokat a Robert Koch országos közegészségügyi intézet figyeli, a figyelmeztetést ez alapján adja ki a német külügy.) Mivel egyelőre nem úgy tűnik, hogy csökkene a járvány terjedése, ez jövő héten bekövetkezhet.

A mostani német szabályok szerint aki kockázatosnak minősített területről érkezik haza, annak karanténba kell vonulnia, és csak az első negatív teszt után hagyhatja el azt. (Októbertől 5 napos minimális karantént írnak elő a rizikós országokból érkezőknek, csak utána lehet kiszabadulni negatív teszttel.)

Turisták a magyar határzár miatt elvileg nem jöhetnének, bár pont most lenne egy nagy kivétel. Az európai Szuperkupa-döntő, ami a magyar kormánynak, különösen a miniszterelnöknek szívügye. A meccset Budapesten rendezik meg szeptember 24-én.

A magyar kormánynak annyira fontos a BL-győztes Bayern München és az Európa-ligát megnyerő Sevilla meccse, hogy külön rendeletben lazított a határzáron, utat nyitva a külföldi szurkolóknak. Bevállaltuk ugyanis, hogy az UEFA itt tesztelhesse azt, hogyan lehetne visszaengedni a szurkolókat a lelátókra nemzetközi meccseken.