Orbán Karácsonynak: Építsen ki megfelelő munkakapcsolatot az operatív törzzsel

POLITIKA
2020 szeptember 10., 16:09

A dolgok mostani állása szerint az operatív törzs nem látja szükségét annak, hogy Budapesten külön, speciális, az országos szabályoktól eltérő és annál szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe - válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Karácsony Gergely csütörtöki levelére, amiben Budapest főpolgármestere három javaslatot tett a miniszterelnöknek a koronavírus-járvány kezelésére.

Orbán levele teljes terjedelmében nem került nyilvánosságra, abból az MTI idézett. Eszerint a levélben a miniszterelnök azt javasolja Karácsony Gergelynek, építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével, ő csak annyiról biztosíthatja Karácsonyt, hogy

a budapesti intézkedéseket szigorító javaslat a főpolgármester bevonása nélkül nem kerülhet a kormány asztalára.

A járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, és javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek - olvasható az MTI szerint Orbán levélben.

A miniszterelnök szerint az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, így „az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester úr számára is”, úgyhogy Karácsonynak továbbra is azt javasolja, „építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével”.

A járvány első hullámával szembeni küzdelmet Magyarország megnyerte, „sok tapasztalatot szereztünk, és a védekezés számos formáját kipróbáltuk” - idézik Orbánt. „Ezekre a tapasztalatokra építjük a most megérkezett második hullám elleni küzdelmünket is.” Karácsony javaslataira a miniszterelnök vagy nem adott konkrét válaszokat, vagy az MTI nem tartotta fontosnak bemutatni azokat.

Karácsony Gergely

  • a tesztelőkapacitás növelését, ingyenes koronavírus-tesztek elérhetővé tételét,
  • a tanárok ingyenes állami szűrését,
  • és az idősebb korosztályt védő intézkedések bevezetését

javasolta a kormánynak.