Újabb tízmillió forintra büntette a VIII. kerületi önkormányzatot a közbeszerzési hatóság

POLITIKA
2020 szeptember 10., 18:05

Tízmillió forintra büntette a józsefvárosi önkormányzatot a Közbeszerzési Hatóság a közétkeztetésre kiírt, a hatóság szerint jogsértő közbeszerzési eljárás miatt – írja az MTI. A hatóság indoklásában az áll, hogy a Pikó András vezette önkormányzat esélyegyenlőségi elveket sértett a kerületi közétkeztetést végző cég kiválasztása során, mert versenykorlátozó módon azt szabta a közbeszerzés elnyerésének feltételéül, hogy az étkeztető cég rendelkezzen szállítójárművel.

A bírság mellett a hatóság megsemmisítette az ajánlati felhívást, a közbeszerzési dokumentációt és az ajánlatkérői döntéseket is, így az önkormányzat továbbra sem tud szerződést kötni a kerületi közétkeztetési feladatok ellátására.

Pikó András a Facebook-oldalán kommentálta a hatóság döntését. Azt írja, a korábbi közétkeztetési szerződést azért bontották fel, mert „2015-ben a Fidesz, Kocsis Máté vezetésével olyan szerződést kötött, mely végeredményében az önkormányzat anyagi érdekeit súlyosan károsította, melynek kiírása egy haveri cég érdekében súlyosan versenykorlátozó volt, amelynek a feltételeit bizonyíthatóan a cég diktálta és amely feltételeket a cég nem is teljesítette, viszont lehetőséget teremtett számára a folyamatos áremelésre. Ezt a szerződést 2019-ben, már az önkormányzati választási kampány alatt a Fidesz, Sára Botond vezetésével törvényt sértve határozatlan idejűvé módosította”.

A polgármester szerint az „utóbbi hónapok eseményei azt a gyanút vetik fel, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) döntéseivel, melyekben nem cáfolja a korábbi szerződés törvénysértő és önkormányzatunkra nézve hátrányos voltát, a politikai megrendelő szolgálatába szegődött”.

Hozzátette: a szállítójármű birtoklásával kapcsolatos kitételüket a közbeszerzési kiírás ellenőrzésekor nem helytelenítette a hatóság.

A mostani már a második közbeszerzési eljárás volt, amit a Közbeszerzési Hatóság elkaszált: júliusban 50 millió forintra büntették a kerületet, mert Pikó András a veszélyhelyzet idején saját hatáskörben döntött, és a régi közétkeztetési szolgáltatót, a Klassz Menza Kft.-t a külföldi tulajdonú Eurest Étteremüzemeltető Kft.-re cserélte le átmenetileg, egy új tender lebonyolításáig.

Érdekes összefüggés, hogy korábban a kispesti önkormányzat pont amiatt kapott 100 milliós bírságot, mert verseny nélkül szerződött le egy olyan céggel, aminek a Klassz Menza Kft. volt az alvállalkozója. A cég mögött pedig ugyanaz a tulajdonosi kör áll, amiről a G7 a kispestihez hasonló kőbányai közétkeztetési tendernél azt írta, hogy kapcsolatba hozható Mészáros Lőrinccel.