Gyűlölik a maszkot, nem tudtak nyaralni, és indokolatlannak tartják a korlátozásokat

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

COVID 911 - Demonstráció a Normális Életért címmel hívott össze tüntetést péntek délutánra a budapesti Szabadság térre (és a magyar megyeszékhelyek szabadságról elnevezett tereire) Gődény György gyógyszerész, aki az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány súlyosságát relativizáló kijelentéseiről híresült el. Gődény szerint az emberekben a mainstream média és az újságírók által megszólított tudósok szükségtelen félelmet keltenek, ugyanis a koronavírust nem kellene ennyire komolyan venni.

A tüntetés meghirdetett kezdési időpontjában még alig voltak tüntetők, a sajtómunkások fölénybe kerültek.

Így módunkban állt közelről megszemlélni, hogy transzparenseiken milyen üzenetet kívánnak megosztani a szélesebb nyilvánossággal. Nem kellett sokat keresgélni az első háttérhatalmas utalást.

Háromnegyed órával a kezdés után már kicsit sűrűbbé vált a tömeg, bár annyian nem voltak, hogy szétszóródva ne úgy tűnjenek, mint egy, a járvány miatt ildomos távolságtartási szabályokat betartó, szabálykövető csoport.

Újabb óra leteltével megsokszorozódott a tömeg, immár úgy ezren fejezték ki megjelenésükkel, hogy kételkednek a járvány súlyosságában, és inkább azt gyanítják, hogy az az embereket ellehetetleníteni akaró erők mesterkedése csupán. Beszédeket tartanak, a legtöbb arról szól, hogy ők nem tagadják a covid létét, de túlzónak tartják az intézkedéseket. Szerintük egy csomó dolog nem logikus, például hogy az iskolában miért kell a folyosón maszkot viselni, ha az osztályban nem, illetve, hogy a politikusok akkor miért nem viselnek maszkot. 

A tiltakozók nagyon vegyes tömeg, vannak alufóliasisakos konteósok, de olyanok is, akiknek csak nem szeretnek maszkot hordani, vagy dühösek, mert nem mehettek nyaralni. A felszólalók, akikből Gödény előzetes tájékoztatása szerint tíz lesz, szintén heterogén társaság, felszólalt itt kismama és közgazdász is. Lényegében azt állítják, hogy szerintük túlzás ilyen fokú korlátozásokat bevezetni egy ilyen betegség miatt.

Bár Gődény többször kijelentette, hogy ő nem összeesküvés-hívő és nem is oltásellenes, követőit mégis a 21. századi összeesküvés-elméletekben legtöbbször szereplő napon, szeptember 11-én, a World Trade Center elleni terrortámadás 19. évfordulóján hívta össze, a Facebook-esemény kiemelt fotójának pedig ezt választotta:

Gődény György egyébként a Rádió1 reggeli műsorában is terjesztette a járvánnyal kapcsolatos gondolatait, Sebestyén Balázsék ugyanis vitát rendeztek (1. rész, 2. rész, 3. rész) közte és Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára között. A vita egyébként hallgatottsági rekordot döntött.

A testépítő gyógyszerész nem a koronavírus-szkeptikus gondolatok felkarolásával robbant be a közéletbe, volt már kamupárt elnöke is.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!