Tíz európai ország összesen 400 kiskorú menekültet fogad be a leégett moriai menekülttáborból

eu
2020 szeptember 11., 8:02

Németország 100-150 kísérő nélküli kiskorút fog befogadni a görög Leszbosz szigetén lévő Moria menekülttáborból, ami a napokban égett le. Ezt a belügyminiszter, Horst Seehofer jelentette be pénteken.

A német közszolgálati média szerint Németország mellett Franciaország és további nyolc uniós ország fog befogadni 400 fiatalt a szigetről. Egyelőre Franciaország is 100-150 kísérő nélküli fiatalkorúról, míg Hollandia 100 fiatalról beszélt. Seehofer az Európai Bizottság alelnökének, Margaritas Schinasnak a társaságában beszélt arról, hogy több országgal még zajlanak a tárgyalások, ugyanakkor a Deutsche Welle cikkében jelezte, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia jelezte, hogy senkit nem fogadnak be kötelező kvóták alapján.

Schinas arról beszélt, hogy a Moria-táborban történt katasztrófa is azt mutatja, hogy az EU-nak sürgősen meg kell reformálnia a menekültpolitikáját. Bejelentette azt is, hogy a Bizottság szeptember 30-áig egy új javaslatot fog benyújtani a menedékkérelmekkel és a migrációval kapcsolatban