Több mint félmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából az oregoni erdőtüzek elől

Több 444 videó?
Szeretném

Több mint 500 ezer embernek kellett elmenekülnie az Egyesült Államok Oregon államában az erdőtüzek elől, írja a BBC. Kaliforniához hasonlóan Oregonban is hatalmas lángok pusztítanak, a száraz, forró széljárás pedig nagyon kedvez a tüzek terjedésének. Jelenleg is több tucatnyi erdőtűz ég az államban, és a hatóságok szerint legalább egyet gyújtogatás okozhatott. 

A kormányzó Kate Brown arról beszélt, hogy egyelőre nem tudni, hány áldozata lehet a tüzeknek, a hatóságok eddig négy ember holttestét találták meg. Jelenleg 12 nyugati államban pusztítanak tüzek, Kaliforniában, Oregonban és Washingtonban a legsúlyosabb a helyzet, teljes településeket égettek fel a lángok. 

Az oregoni hatóságok csütörtök éjjel tették közzé a legfrissebb adatokat, e szerint 500 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, ami több mint 10 százalékát jelenti a 4,2 milliós állam lakosságának. 

A kormányzó, Brown arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy még soha nem láttak ennyire sok kontrollálatlan tüzet az államban, ugyanakkor szerinte ez nem egy egyszeri esemény, hanem felvezető a jövőjükhöz, amit a klímaváltozás okoz. 

Fotó: KATHRYN ELSESSER/AFP

Az egyik legnagyobb tűz az Almeda nevet kapta, ez a kaliforniai határhoz közeli Ashland-nál tört ki, és a rendőrség vizsgálja a gyújtogatás gyanúját, mivel a két ember halálát okozó, több száz épületet elpusztító tűz esetében szerintük fennáll a szándékosság lehetősége. 

A tüzek miatt tömegesen kellett elhagyniuk az embereknek otthonaikat Portland elővárosaiban is, és csütörtökön Portland levegőminősége volt a legrosszabb az egész világon. 

Arról, hogy hogyan válnak egyre gyakoribbá a hasonló, hatalmas tüzek, nemrég hosszabban is írtunk