Több mint félmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából az oregoni erdőtüzek elől

külföld
2020 szeptember 11., 05:26

Több mint 500 ezer embernek kellett elmenekülnie az Egyesült Államok Oregon államában az erdőtüzek elől, írja a BBC. Kaliforniához hasonlóan Oregonban is hatalmas lángok pusztítanak, a száraz, forró széljárás pedig nagyon kedvez a tüzek terjedésének. Jelenleg is több tucatnyi erdőtűz ég az államban, és a hatóságok szerint legalább egyet gyújtogatás okozhatott.

link Forrás

A kormányzó Kate Brown arról beszélt, hogy egyelőre nem tudni, hány áldozata lehet a tüzeknek, a hatóságok eddig négy ember holttestét találták meg. Jelenleg 12 nyugati államban pusztítanak tüzek, Kaliforniában, Oregonban és Washingtonban a legsúlyosabb a helyzet, teljes településeket égettek fel a lángok.

Az oregoni hatóságok csütörtök éjjel tették közzé a legfrissebb adatokat, e szerint 500 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, ami több mint 10 százalékát jelenti a 4,2 milliós állam lakosságának.

A kormányzó, Brown arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy még soha nem láttak ennyire sok kontrollálatlan tüzet az államban, ugyanakkor szerinte ez nem egy egyszeri esemény, hanem felvezető a jövőjükhöz, amit a klímaváltozás okoz.

photo_camera Fotó: KATHRYN ELSESSER/AFP

Az egyik legnagyobb tűz az Almeda nevet kapta, ez a kaliforniai határhoz közeli Ashland-nál tört ki, és a rendőrség vizsgálja a gyújtogatás gyanúját, mivel a két ember halálát okozó, több száz épületet elpusztító tűz esetében szerintük fennáll a szándékosság lehetősége.

A tüzek miatt tömegesen kellett elhagyniuk az embereknek otthonaikat Portland elővárosaiban is, és csütörtökön Portland levegőminősége volt a legrosszabb az egész világon.

Arról, hogy hogyan válnak egyre gyakoribbá a hasonló, hatalmas tüzek, nemrég hosszabban is írtunk.