Drámai a helyzet Leszboszon, könnygázt vetett be a rendőrség

külföld
2020 szeptember 12., 13:21

Könnygázt vetett be a rendőrség szombaton Leszboszon, ahol egyre feszültebb a helyzet a Moria menekülttábor leégése óta.

photo_camera Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Több ezren alszanak a szabad ég alatt azóta, hogy hétközben leégett a tábor. (A leszboszi helyzetről pénteken részletes cikkben számoltunk be - a tábor lakóira éhezés és teljes bizonytalanság vár.)

Szombaton egy átmeneti tábor közelében kezdődtek összecsapások. Több száz fiatal férfi gyűlt össze, hogy tiltakozzon, néhányan kövekkel dobálták a rohamrendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. Helyszíni beszámolók szerint több száz ember indult meg Mitilíni kikötője felé is, az úton a rendőrség torlaszokat állított fel.

photo_camera Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

A görög kormány pénteken erősítette meg a leszboszi rendőrséget, miután a napokban fokozódott a feszültség. A helyiek közül is egyre többen dühödnek fel, és mondják azt, hogy nem akarnak több menedékkérőt a szigeten, az aggodalomat pedig növeli, hogy legalább 35 táborlakónak pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten, orvosok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a tábor leégése óta az egykori lakók még a korábbinál is rosszabb higiéniai körülmények közé kerültek. Sokuk napok óta nem jutott vízhez sem. A tábor lakói szeint Moria pokoli volt.

Fedél nélkül maradt menedékkérők igyekeznek vizet szerezni Leszboszon 2020. szeptember 12-én.
photo_camera Fotó: Angelosz Corcinisz/AFP

A tűzvészt követően több kormány is jelezte, hogy befogad menedékkérőket, köztük gyerekeket is. Eközben a görög hatóságok új táborok építését rendelték el, a szigeten rekedt menedékkérők viszont azt követelik, engedjék el őket Leszboszról. A görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium szóvivője, Alekszandrosz Ravagasz szerint szombaton megkezdték az építkezéseket. (MTI/DW)