Nem tesztelnek a parlamenti frakciók

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Egyik parlamenti párt frakciója sem teszteli tagjait és többi munkatársát az őszi ülésszak szeptember 21-i kezdete előtt, írja a Magyar Hang. Legalábbis a Fidesz, a Jobbik, a DK,  a Párbeszéd és az LMP biztosan nem, a KDNP és az MSZP nem válaszolt a lap kérdéseire. 

„A tesztekre vonatkozóan is a szabályokat követjük: azt, hogy kinél kell tesztet végeztetni, a háziorvos és a járványügy jelöli ki a tünetek alapján” - írta a Fidesz-frakció. 

A DK-nál három hétvégi rendezvény lemondásával próbálják megelőzni a bajt, és minden munkatárstól elvárják a járványügyi ajánlások betartását. 

A Himnuszt éneklik a képviselõk az Országgyûlés ünnepi ülésének végén május 2-ánFotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A Jobbiknál megkérték az idősebb munkatársakat, hogy csak a legszükségesebb esetben menjenek el otthonról. A teszteléssel kapcsolatban azt tartanák elfogadható, ha az állam mindenki számára ingyenesen biztosítaná. A szűkebb munkahelyi környezetet viszont csak akkor érné meg letesztelni, ha az összes parlamenti és irodaházi dolgozótól mintát vennének, írták. 

A Párbeszédnél a maszkviselést hangsúlyozzák, ezt több mint két hete kötelezővé tették. Kezdeményezték, hogy a képviselők ősszel is a felsőházi teremben ülésezzenek, ahol nagyobb távolságra tudnak ülni egymástól.  

AZ LMP-nél úgy látják a „kampányszerű tesztelés (...) életszerűtlen és fals biztonságérzetet ad, másrészt feleslegesen leterheli az ellátórendszert ilyen módon. A tesztelésnek indokolt esetben van létjogosultsága, de akkor el kell végezni”. Ők is kötelezővé tették a maszkviselést, és korlátozták a bejárást is. 

Az Országgyűlés Hivatala nemrég döntött arról, hogy a Parlament bejáratánál lázat fognak mérni, és kötelezővé teszik az érintésmentes kézfertőtlenítő használatát is. Ez alól éppen csak a képviselők kivételek, ahogy a parlamenti és bizottsági üléseken sem kötelező a maszk.