A pillanat, ami megmutatta, milyen nehéz munka alákérdezni a kormánynak

Média
2020 szeptember 13., 10:00

A kormányüléseket követő kormányinfóknak kialakult egy megszokott rendje. Gulyás Gergely miniszter elmondja, amit fontosnak tart megosztani a kormányülésekről, aztán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megnyitja a kérdezés lehetőségét, átadva a szót elsőként vagy a köztévének vagy a Magyar Nemzetnek.

Ők aztán feladják a labdát Gulyás Gergelynek abból a 2-3 témából, amit a kormánysajtó éppen napirenden tart. A miniszter pedig felkészülten megválaszolja a Karácsonyra/Gyurcsányra/Sorosra vagy az ő zsebükben lévőkre vonatkozó kérdéseket.

Igazi csapatmunka, olajzotton is működik már régóta. De mi történik, ha valaki elrontja a játékot? Az, ami pénteken.

link Forrás

Az első kérdező ezúttal a Magyar Nemzet újságírója volt, másodikként kapott szót a köztévé munkatársa. Akit viszont hiába szólított meg Szentkirályi Alexandra, a híradós jelezte, hogy nem akar élni a lehetőséggel, mert mindenre választ kapott. Egyszerűen nem volt mit kérdezni, mert elkérdezett már mindent előle a nemzetes pályatárs. Elfogytak a témák.

A Magyar Nemzet mindent elkérdező újságírója ezekről érdeklődött Gulyás Gergelynél:

  • Nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e Soros György nemzetközi lobbistája és kitilthatják-e az országból?
  • A fertőzöttek számának emelkedése miatt ajánlája-e a kormány az otthoni munkavégzést, és újra online lesz-e megtartva a kormányinfó és egyéb sajtóesemények? (Kétségtelenül kényelmesebb megoldás a kormány és a kormánysajót számára is, a kérdéseket szépen ki és el lehet osztani, nincs visszakérdezési lehetőség sem. Az újságíró aggodalmát valamennyire alátámasztotta volna, ha maszkban teszi fel a kérdését, óvva saját magát, de elsősorban a vele egy teremben ülő kollégáit is.)
  • Az őszi érettségin mire számíthatnak a vizsgázók?
  • A vásárlási idősáv bevezetését a nyugdíjasok védelmében tervezi-e újra a kormány?
  • Mit gondol a kormány arról, hogy egy fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő idősotthonban megjelent a vírus?
  • Mit gondol a kormány arról, hogy a fővárosi Fidesz-frakció arra szólította fel Karácsonyt, hogy 50 milliárd forintos csomaggal segítse a járvány károsuljatit?

Lehetett volna ezek után bármit kérdezni?

Szentkirályi Alexandra, mentve a menthetőt, gyorsan az Origó újságírójának passzolta tovább a labdát, aki megmutatta, hogy azért lehetett volna. Rutinosan visszakérdezett a főváros fenntartásában lévő idősotthonra, ahol megjelent a vírus és feltette újra a kérdést arról, hogy mi lesz, ha Karácsony Gergely nem állít össze egy 50 milliárd forintos csomagot. Aztán megkérdezte még, hogy tényleg óriási gazdasági csomagot állít-e össze a kormány, és Orbán mikor találkozik az ukrán elnökkel.

A teljes kormányinfó itt nézhető meg.