Kocsiról fertőtlenítik az egész falut Kübekházán, mert koronavírusos lett egy óvónő

járvány
2020 szeptember 14., 11:22

Hétfőn este nyolctól egy terepjáró fog végigmenni Kübekháza utcáin, és a hátulján levő porlasztóból vízzel hígított, vírusölő anyagot fog szétpermetezni. Tavasszal egyszer már sor került ugyanerre, akkor így nézett ki az akció:

link Forrás

Molnár Róbert polgármester azután rendelte el a fertőtlenítést, hogy biztossá vált, egy óvodapedagógus elkapta a koronavírust.

Azt mondta, ezzel a levegőben és a felületeken levő vírusokat is képesek elpusztítani, még a házak kapuiról is. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezt megcsináljuk. Bár a kormány elvonta a forrásainkat, a falu lakói összeadtak tavasszal egymillió forintot a védekezésre. Ezt akkor nem költöttük el, a tartalékainkat használtuk.”

Elmondása szerint egy ilyen fertőtlenítés bruttó 130 ezer forintba kerül, és nem jár veszéllyel, a növényeket sem károsítja. „Ez egy bevett dolog.” Ezen kívül naponta fertőtlenítik kézi permetezővel a padokat, buszmegállókat, kukákat és játszótéri berendezéseket is.

Molnár vasárnap levélben kérte a Csongrád-Csanád megyei népegészségügyi osztályt, hogy teszteljék a fertőzöttnek bizonyult óvónő kollégáit és a gyerekeket is, de egyelőre nem kapott választ.

Frissítés (15:40): Molnár elküldte nekünk a fertőtlenítést végző szegedi cég, a Hygénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. levelét, amiben azt írják, „csak és kizárólag az Országos Tisztiorvosi Hivatal engedélyével rendelkező, egészségügyben, élelmiszeriparban felhasználható virucid tulajdonságú fertőtlenítőszert használunk”. A levél szerint az anyag a felülettől függően 3-7 napra nyújt védelmet.