Elfogtak öt embert, akiket a moriai menekülttábor felgyújtásával gyanúsítanak

bűnügy
2020 szeptember 15., 11:28

A görög rendőrség elfogott öt gyanúsítottat, akiknek a hatóságok szerint közük volt ahhoz, hogy a múlt héten leégett a moriai menekülttábor a görögországi Leszbosz szigetén – jelentette be az athéni kormány.

photo_camera Fotó: Angelosz Corcinisz/AFP

Mihalisz Hriszohoidisz polgári védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy további egy embert még keresnek, de részleteket nem árult el.

A 12 ezer embernek otthont adó tábor a múlt héten égett le. Helyette a kormány egyelőre sátortábort állított fel, és bejelentette, hogy akik nem hajlandók odaköltözni, azok nem kaphatnak menekültstátuszt.

Notisz Mitarahi görög migrációügyi miniszter kedden azt is kijelentette, hogy a hatóságok akár erőszakkal is készek átvinni a hajlék nélkül maradt embereket a sátortáborba. Sokan azért nem akarnak odamenni, és inkább a szabad ég alatt tengődnek, mert attól tartanak, hogy hosszú hónapokra a sátortáborban ragadnak. Egyelőre az 5000 férőhelyes átmeneti táborban kb. 800 ember van. Mitarahi közölte, hogy továbbra is folynak az erőfeszítések, hogy a hajléktalanná vált emberek önként költözzenek be a sátrakba.

„De ha a szép szó nem használ, akkor be kell vetnünk a rendőrséget. Kötelesek átköltözni az új táborba” – mondta a miniszter a Mega TV görög csatornának. Mitarahi elismerte, hogy a telet várhatóan sátrakban kell tölteniük a táborlakóknak, mert az új, állandó létesítmény felépítéséhez legalább 6 hónapra lesz szükség. (MTI)