Kína többmillió ember személyes adataiból épített adatbázist

külföld
2020 szeptember 15., 19:51

Egy magánkézben levő kínai techcég 2,4 millió amerikai, brit, ausztál, kanadai, indiai és japán személy adatait gyűjtötte össze egy adatbázisban. A cég neve Zhenhua Data, és a kliensei között szerepel a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg és a Kínai Kommunista Párt is. A kiszivárgott adatbázisban több magas rangú politikus, egyházi vezető és a brit királyi család tagjainak az adatai is szerepelnek.

Az adatbázist egy Kína-ellenes aktivista szivárogtatta ki, és szerepelnek benne a megfigyelt emberek születési adatai, illetve családi állapotra, rokonságra és politikai kötődésekre vonatkozó információk. Ezeknek egy része az interneten nyilvánosan elérhető adat, de vannak köztük olyanok is, amiket banki iratokból, állásjelentkezésekből és pszichológiai profilokból szereztek meg, valószínűleg a dark weben keresztül.

„Ez olyan, mint megtalálni a Szent Grált”

- mondta a felfedezésről Christopher Balding amerikai professzor, kiberbiztonsági szakértő, akinek az adatbázist eredetileg kiszivárogtatták.

Balding és Robert Potter, egy másik kiberbiztonsági szakember szerint az adatbázist a kínai titkosszolgálat céljaira, és katonai, állami akciók támogatására használták az információs hadviselésben.

A kínai kormány nagy erőkkel dolgozik a totális megfigyelőállam kiépítésén, 2017-ben 170 millió térfigyelő kamerát működtettek az országban, amit jövőre 400 millióra növelnének.

„A nyílt liberális demokráciák okosan tennék, ha fejlesztenék az adatbiztonsági rendszereiket és megértenék a fenyegetéseket”

- írják Baldingék, akik szerint a nyugati világnak komolyabban kéne vennie azt, mekkora fenyegetést jelent az autoritariánus Kína információs hadviselési technikája. (Vice)