Németország több mint 1500 menekültet fogad be a leégett leszboszi menekülttáborból

migráció
2020 szeptember 16., 06:06

Németország kedden úgy döntött, hogy befogad több mint 1500 menekültet, miután több ezer ember vált hajléktalanná, amikor leégett Európa legnagyobb menekülttábora Görögországban.

A teljesen leégett Moria táborból 408 családból 1553 regisztrált menedékkérőt enged letelepedni Németország, de az ország korábban már megegyezett arról is, hogy a leszboszi menekülttábor leégésétől függetlenül beengednek 1200 menedékkérőt, köztük 200 kísérő nélküli kiskorút és 243 orvosi ellátást igénylő gyereket.

„Németország összesen mintegy 2750 embert fog befogadni a görög szigetekről” - jelentette be Angela Merkel szóvivője, Steffen Seibert.

A döntést sokan bírálták a kormányon belül is, ugyanis több képviselő szerint ezzel várni kellett volna addig, amíg az Európai Unió egységesen nem hoz egy döntést arra, hogy hogyan kezeljék a görög krízist. A képviselők attól is tartanak, hogy politikailag népszerűtlen benyomást kelthet a döntés, mint ahogy 2015-ben, amikor megnyitották a német határokat, ami egy óriási menekültáradatot gerjesztett. (NewYorkTimes)