Saját színházi szövetsége sem állt ki Vidnyánszky mellett

színház
2020 szeptember 16., 18:25

Példátlan események zajlottak a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésén az arról több forrásból értesülő hvg.hu szerint. Ez az a színházi szervezet, amelyet 2008-ban alapított Vidnyánszky Attila a fideszes színházigazgatók összefogására, és amelynek élére azóta kétszer választották újra ellenszavazat nélkül. „Az üléseknek mindig volt némi párttaggyűlés hangulata, de azért eddig is voltak viták” - mondta az egyik tag. Most viszont sima vitánál több történt.

Az előzmények ismertek: Vidnyánszky Attila számtalan pozíciója mellé megszerezte az irányítást a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölött, és a nyilatkozatai hangneme, a területfoglalás erőszakossága kiverte a biztosítékot olyan embereknél is, akik közel állnak hozzá és/vagy a fideszes tábor is nagyra tartja őket:

  • Bánsági Ildikó, a Kossuth-díjas színész, aki saját megfogalmazása szerint rajongott érte, felmondott igazgatójának a Nemzetiben.
  • Udvaros Dorottya nyilvánosan hazudtolta meg a főnökét.
  • Blaskó Péter a Nemzeti vezető színésze 2002 óta, de most azt írja, hogy Vidnyánszky hibázott, mert „konszenzus nélkül nem fogadható el a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújítása”.
  • Szinetár Miklós, aki Vidnyánszkynak tanára és operaházi főnöke volt, lemondásra szólította fel.
  • Cserhalmi György, a Nemzet Színésze, akit nemrég Vidnyánszky hívott tanítani Kaposvárra, azt mondta: „Megpróbálják ezt a két pici szakmát teljesen leépíteni, de ebben a Vidnyánszky épp úgy le fog épülni, mint mindenki más, akit épp most készül leépíteni.”
  • De például lemondta szereplését Vidnyánszky fesztiválján az általa meghívott neves német társulat,
  • és az SZFE diákjainak írt levelet a fesztiválra szintén meghívott színházi félisten, Robert Wilson is.
Vidnyánszky Attila balra, jobbra Oliver Reese rendezõ, a Berliner Ensemble színház igazgatója a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban 2019. február 5-én
photo_camera Vidnyánszky Attila balra, jobbra Oliver Reese rendezõ, a Berliner Ensemble színház igazgatója a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban 2019. február 5-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

De nem csak róluk van szó: az egyetemüket elbarikádozó hallgatók és az elveik miatt lemondó vezetőség felé olyan szimpátiahullám hömpölyög, ami páratlan a közelmúlt magyar közéletében: hollywoodi sztároktól kezdve a határon túli magyar művészekig, a világ legnagyobb rendezőitől a gimnazistákig, az utcán tüntető civilek ezreitől nagyjából minden színházi és filmes szakmáig, patinás európai egyetemektől mindenféle magyar tanszékekig. Olyan sok a kiállás, hogy az ezeket összesítő, rendszeresen frissülő cikkbe az egyéni megszólalásokat már nem is veszem bele, mert parttalanná válna a gyűjtés.

Ehhez képest Vidnyánszky mellett csak néhány marginális figura és egy-két nagyon szoros szövetségese állt ki szeptember 1. óta, amikor elvette a szenátus jogköreit és az egyetem élére állt. A kormánymédia mocskolja ugyan az ellenfeleit, de egyre halkabban, a kormánypárti politikusoktól pedig csak gyurcsányozásra futotta. Különösen meglepő volt, hogy mindeközben a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) is hallgatott. Júniusban még küldtek egy fölényes hangú levelet a hallgatói önkormányzatnak, júliusban pedig a kormány átalakítási terveit támogató nyilatkozatot adott ki több mint 70 művész, nem kis részben az MTT tagjai. De már arról is hiányzott egy-két emblematikus név, mint például Szikora Jánosé, vagy a Pesti Magyar Színházat irányító, a Színházművészeti Bizottságot vezető Zalán Jánosé - vette észre a hvg.hu.

A hétfői közgyűlésen ezek után felvetődött, hogy támogató nyilatkozatot adjanak ki az SZFE átalakítása mellett, és bár először Vidnyánszky maga húzódozott az ötlettől, később elfogadta azt.

„Ekkor azonban olyan történt, ami ritka az MTT történetében: a másfél-két órás vitában több felszólaló is akadt, aki ugyan nem bírálta egyértelműen Vidnyánszkyt, de hangsúlyozta, nem lenne jó kiadni egy támogató nyilatkozatot”

- írja a hvg. A társaság titkára, Szabó László elmondta a lapnak, hogy ekkor elkészített egy néhány mondatos, egyáltalán nem harcias szöveget, ami „minden bizonnyal átment volna a közgyűlésen, de utolsó hozzászólóként végül maga Attila kérte, hogy ne adjuk ki”. Csakhogy egy másik forrás szerint „olyan volt a hangulat, hogy Attila attól tarthatott, nem kap elég szavazatot a nyilatkozat, ezért kérte, hogy ne foglaljon állást az MTT a Színművészetit illetően”.

Az egyik tag azt mondta, szerinte Vidnyánszky nem számolt azzal, hogy az MTT-ben ülő támogatóinak zöme is az SZFE-n végezett, és ma is erős szálak kötik őket az egyetemhez, azokhoz a tanárokhoz, akiket a kormánysajtó, vagy épp maga Vidnyánszky gyaláz.

A Magyar Teátrumi Társaság első határon túl tartott közgyűlésének résztvevői Zentán 2017. április 3-án
photo_camera A Magyar Teátrumi Társaság első határon túl tartott közgyűlésének résztvevői Zentán 2017. április 3-án Fotó: Molnár Edvárd/MTI/MTVA

Ez persze nem jelenti azt, hogy szakadna a nagyon lojális, politikai alapon szerveződő tábor, de Vidnyánszky környezete szerint az elnök nem számított ilyen mértékű és ilyen széles, nemzetközi és hazai támogatottságú ellenállására, és arra, hogy a mindeddig zártan és fegyelmezetten fellépő jobboldali színházcsinálók is meginognak.

Vidnyánszky a Demokrata friss interjújában azt mondta: „Ha azt fogom érezni, hogy eljött a pillanat, hogy tényleg már csak az én személyem az akadálya a közös gondolkodásnak, gond nélkül félre fogok állni.” A hvg.hu-nak nyilatkozó közeli munkatársa azonban figyelmeztet, hogy egyelőre nincs semmi jele, hogy elveszítette volna Orbán Viktor bizalmát, márpedig ebben a kérdésben nyilvánvalóan az ő szava dönt.