A világ egyik legnagyobb színházrendezője üzent az SZFE hallgatóinak

színház
2020 szeptember 12., 05:25

„A még 95 éves korában is aktív, Franciaországban élő, angol Peter Brook vagy a saját társulatát a Párizs melletti erdőben 56 éve vezető Ariane Mnouckhine mellett - sőt, sokak szerint előtt - a világ legnagyobb színházrendezője minden kétséget kizáróan Robert Wilson” - írta az Origo év elején, amikor Wilson még a Nemzeti Színháznak üzent, mivel a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon az övé lett volna a nyitóelőadás, ha a járvány miatt el nem marad az egész. A MITEM honlapja nem kevesebbet állít, mint hogy

„Wilson a világ legjelesebb színház- és vizuális művésze.”

Aki a Vidnyánszky Attila befolyása alá került Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló hallgatóknak írt levelét azzal kezdi: „Remélem, hogy Magyarországon és a világ többi részén a fiatalság, és minden színű és korú ember, kiáll – és békésen menetel. A harag nem segít a szabadság elérésében.”

Robert Wilson az általa alapított New York-i Watermill Centerben
photo_camera Robert Wilson az általa alapított New York-i Watermill Centerben Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Wilson szerint a művészet kivételes szerepe a társadalomban, hogy hozzásegít a közös nyelv megtalálásához. „Egy olyan közeg megőrzésére bátorítom a világ egyetemeit, amelyben megengedett a párbeszéd, ahol fel lehet tenni kérdéseket, ahol mindenki megnyilvánulhat.”

Végül idézetekkel zár Wilson:

Ahogy a hernyó mondta Alice-nak: „Minden, amit elgondolsz, igaz.”

Arra gondolok, amit Robert Chef mondott, mielőtt leomlott a Fal: »Csak óvatosan. Történelmünk feljegyez titeket.«

Arra gondolok, amikor Martin Luther King azt mondta: »Van egy álmom.«

Barack Obamára gondolok és első beiktatási beszédére, amikor újra és újra elmondta, »Igen, meg tudjuk csinálni.«

Beszéde a reményről szólt.”

A cikk elején említett, már rég tananyagnak számító rendezők közül Peter Brook is szolidaritást vállalt az SZFE hallgatóival, más világsztárokkal együtt. A MITEM-re meghívott német társulat egy hete lemondta a szereplését. Az egyetem melletti kiállásokat összegyűjtő, rendszeresen frissülő cikkünkből látható, hogy folyamatosan érkeznek a támogató üzenetek egész Európából, a legmeglepőbb helyekről is.