Gyöngyösi Márton: Ennek sem Ciprus, sem Görögország nem látja hasznát, inkább Erdogan malmára hajtja a vizet

Csütörtökön az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amelyben felszólították Törökországot, hogy azonnal állítsa le illegális fúrásait a Földközi-tenger keleti részén, tartózkodjon a görög és a ciprusi felségvizek megsértésétől, és hagyja abba a „nacionalista háborúra uszító retorikát”. Ezt a határozatot a Jobbik Magyarország parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton nem támogatta, a szavazáson tartózkodott. Megkérdeztük, miért döntött így.

„Osztom mindenki aggodalmát, ami kialakult a konfliktus körül, és rengeteg problémám van az Erdogan-rendszer túlkapásaival, amikkel szemben fel is szólaltam, de az, hogy Görögország és Ciprus pusztán arra hivatkozva vár el szolidaritást ebben az ügyben, hogy EU-tagállamok, az finoman szólva is gyerekes” - mondta Gyöngyösi, aki szerint a kérdést, amiről az Európai Parlament által végül elfogatott szöveg szól, kettő kell választani, és külön vizsgálni a görögök által létrehozni kívánt különleges gazdasági övezetek kérdését, valamint a gázkitermelés ügyét. A képviselő szerint nemzetközi jogi szempontból nonszensz, hogy Görögország korlátlanul alakítana ki különleges gazdasági övezeteket a török partokhoz közeli szigetei körül, ezzel ugyanis már-már oda jutna a helyzet, hogy Törökország, ami az egyik leghosszabb földközi-tengeri partszakasszal rendelkezik, szinte ki sem tudna jogszerűen jutni a Földközi-tengerre a partjaihoz közel lévő görög szigetek különleges gazdasági övezeteitől. Tiszta sor, hogy a szigetek körül csak korlátozottan jelöltetnének ki a görögök különleges gazdasági övezeteket, erre nemzetközi jogi precedensek is vannak - állítja a képviselő.

A Ciprus környéki gázkitermelésről pedig Gyöngyösi szerint addig nem is érdemes vitatkozni, amíg Ciprus görög-török megosztottsága nem megoldott, hiszen így mindenképp parttalan lesz a vita. A képviselő azt mondta, szerinte az Annan-terv erre megoldást kínált volna, és ezt a törökök el is fogadták, a görög ciprióták viszont nem, hiszen tudták, hogy az EU így is a tagjai közé fogadja őket. (Az Annan-terv egyébként népszavazáson bukott meg 2004-ben, igaz, főként valóban a görög ciprióták utasították el.) A jobbikos politikus azt mondta, ezt a kérdést még Ciprus EU-s tagfelvétele előtt rendezni kellett volna, így ugyanis az EU csak a saját keretein belülre importálta a helyi feszültséget. Az ugyanis nem állapot, hogy Cipruson egy államalkotó kisebbséget, azaz az északi törököket gyakorlatilag kiszorítanak minden jogából - mondta Gyöngyösi, aki szerint ha Törökországban nem Erdogan, hanem az ellenzéke lenne kormányon, akkor is éppen ugyanezt lenne kénytelen csinálni Ankara.

Ezért mondta a politikus, hogy a helyzet a török belpolitikában Erdogan malmára hajtja a vizet.