Az Európai Parlament az illegális kutatófúrások leállítására szólította fel Törökországot

külföld
2020 szeptember 17., 14:43

Az Európai Parlament képviselői a csütörtöki plenáris ülésen megszavazott állásfoglalásukban felszólították Törökországot, hogy azonnal állítsa le illegális fúrásait a Földközi-tenger keleti részén, tartózkodjon a görög és a ciprusi felségvizek megsértésétől, és hagyja abba a „nacionalista háborúra uszító retorikát”.

A nagy többséggel elfogadott indítványban a képviselők hangot adtak aggodalmuknak, miszerint a Földközi-tenger keleti térségében zajló konfliktus katonai fellépésbe torkollhat, és felhívták a figyelmet, hogy a feszültségeket csak „jóhiszemű diplomáciai párbeszéden” keresztül lehet enyhíteni.

Elítélték továbbá Törökországnak a görög és ciprusi kizárólagos gazdasági övezetben folytatott jogellenes tevékenységeit, amelyek szembemennek az uniós tagállamok szuverén jogaival, és teljes szolidaritásukat fejezték ki Görögországgal és Ciprussal.

A képviselők kifejezték aggályaikat, az EU és Törökország közötti kapcsolatok jelenlegi helyzete miatt, beleértve a Törökországban egyre romló emberi jogi helyzetet, valamint a demokrácia és a jogállamiság hanyatlását. Arra is felszólították a török kormányt, hogy támogassa a politikai párbeszédet Líbiában, és tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsa által bevezetett fegyverembargót.

Az állásfoglalás felkéri az európai uniós tagországok kormányait képviselő Tanácsot, hogy álljon készen további célzottabb szankciók kidolgozására, olyanokra, amelyek nincsenek káros hatással a török népre és az ország területén tartózkodó menekültekre.

Törökország és Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget. A török hajók augusztus első felében kezdték újra feltárásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint.

Ankara a héten visszahívta egyik kutatóhajóját a vitatott hovatartozású térségből, azonban egy fúróhajója küldetését meghosszabbította. (MTI)