Kocsis Máté: Nem lesz szükség rendkívüli jogrendre

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A járványügyi szabályok betartása mellett normál módon kezdődik a Parlament őszi ülésszaka – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján, amiről a hvg.hu tudósított.

Eszerint Kocsis azt mondta, a parlamenti frakciók szövetsége javaslatot tesz majd arra, hogy a képviselők az ülésteremben is viseljenek maszkot, amit csak a felszólalás alatt vegyenek le. Noha jogilag nem kötelezhetik őket erre, a képviselőket arra kérik, az épületbe lépés előtt méressék meg a testhőmérsékletüket. A hétpárti egyeztetésen szóba került, hogy online ülésezésre álljon át a parlament, de Kocsis szerint ezt elvetették, mert nincsenek meg a technikai feltételei.

A „normál” parlamenti munkához az is hozzátartozik, hogy Kocsis szerint ősszel nem lesz szükség az első hullámban alkalmazott rendkívüli jogrend bevezetésére, ami lehetővé tette a kormány számára a teljes körű, rendeleti kormányzást. (Jelenleg egészségügyi válsághelyzet van érvényben, ami szintén ad többletjogokat a kormánynak, de csak a járvánnyal összefüggésben hozhat korlátozó intézkedéseket.)

Újabb felhatalmazási törvényről tárgyaltak ugyan a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülésén - mondta, de arra jutottak, a meglévő törvények alapján minden adott a sikeres védekezéshez. Mindenesetre Kocsis szerint ha bármit módosítani kell, meg tudják tenni a Parlament folyamatos ülésezése mellett.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!