Kocsis Máté: Nem lesz szükség rendkívüli jogrendre

2020 szeptember 17., csütörtök 11:40

A járványügyi szabályok betartása mellett normál módon kezdődik a Parlament őszi ülésszaka – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján, amiről a hvg.hu tudósított.

Eszerint Kocsis azt mondta, a parlamenti frakciók szövetsége javaslatot tesz majd arra, hogy a képviselők az ülésteremben is viseljenek maszkot, amit csak a felszólalás alatt vegyenek le. Noha jogilag nem kötelezhetik őket erre, a képviselőket arra kérik, az épületbe lépés előtt méressék meg a testhőmérsékletüket. A hétpárti egyeztetésen szóba került, hogy online ülésezésre álljon át a parlament, de Kocsis szerint ezt elvetették, mert nincsenek meg a technikai feltételei.

A „normál” parlamenti munkához az is hozzátartozik, hogy Kocsis szerint ősszel nem lesz szükség az első hullámban alkalmazott rendkívüli jogrend bevezetésére, ami lehetővé tette a kormány számára a teljes körű, rendeleti kormányzást. (Jelenleg egészségügyi válsághelyzet van érvényben, ami szintén ad többletjogokat a kormánynak, de csak a járvánnyal összefüggésben hozhat korlátozó intézkedéseket.)

Újabb felhatalmazási törvényről tárgyaltak ugyan a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülésén - mondta, de arra jutottak, a meglévő törvények alapján minden adott a sikeres védekezéshez. Mindenesetre Kocsis szerint ha bármit módosítani kell, meg tudják tenni a Parlament folyamatos ülésezése mellett.