Több ezer brucellózisos embert találtak egy kínai városban, miután egy gyógyszergyártónál szivárgás történt

külföld
2020 szeptember 17., 14:03

Már 3245 brucellózisban szenvedő személyt szűrtek ki a kínai egészségügyi hatóságok tömegesen végzett tesztjei a kb. 3 millió lakosú Lancsou városban, a Kína középső részén lévő Gansu tartomány székhelyén. További 1401 városlakó tesztje „előzetesen pozitív” eredményt hozott a CNN szerint, de halálos áldozata egyelőre nincsen a fertőzésnek. Eddig összesen 21 847 embert teszteltek.

Lancsou látképe
photo_camera Lancsou látképe Fotó: Wikipedia

A fertőzés a Csongmu Lancsou nevű gyógyszergyártó cég telephelyéről indult, ahol egyebek mellett brucellózis elleni oltást is gyártanak állatoknak. A gyárban azonban tavaly nyáron lejárt szavatosságú fertőtlenítővel dolgoztak, így a brucellózist okozó baktérium kijutott a laboratóriumból és sokakat megfertőzött.

A brucellózis nagyon ritkán terjed emberről emberre, az emberi fertőzések túlnyomó többsége fertőzött állat húsának vagy tejének fogyasztásával kerül az emberi szervezetbe, vagy, mint ebben az esetben, a brucella baktériummal való más közvetlen érintkezés okozza. A máltai-, földközi-tengeri- vagy gibraltári-láznak is nevezett betegség tünete egyebek mellett a láz, a gyengeségérzet, a fejfájás és az izomfájdalom, de a kórokozóval való érintkezés és a tünetek jelentkezése között hetek vagy akár hónapok is eltelhetnek. Ami igazán veszélyes, hogy a betegség elhúzódhat és súlyos szövődményekhez vezethet.

A fertőzésért felelős gyárat bezárták, a vállalat gyógyszerészeti engedélyeit visszavonták. A vezetők már idén januárban bocsánatot kértek a történtekért, és később bejelentették, hogy megtalálták a történtekért felelős 8 embert, és őket felelősségre is fogják vonni. A kínai hatóságok azonban a bocsánatkérés óta is újabb és újabb fertőzötteket fedeznek fel a folyamatos teszteléssel. (CNN)